YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa viettämään toiveikkaan tunnin pimeydessä

WWF:n Earth Hour -ilmastokampanja on taas tänä vuonna innostanut tunnettuja ihmisiä osoittamaan tukensa tempaukselle. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin lisäksi tukensa ovat osoittaneet muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu, Ison-Britannian pääministeri David Cameron ja Australian pääministeri Julia Gillard. Kansainvälinen WWF suosittelee, että pimeän tunnin vietto alkaisi hiljaisella minuutilla Japanin luonnonkatastrofin uhrien muistamiseksi. Earth Hour -tuntia vietetään lauantaina 26.3.2011 klo 20.3021.30.

“Joka puolella maailmaa yhteisöt, yritykset ja hallitukset luovat uusia tulevaisuuden mahdollisuuksia; uusia kestävän elämäntavan visioita ja teknologiaa niiden toteuttamiseksi,” YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo. “Juhlistakaamme huomenna yhteistä tehtävää ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin varmistamiseksi. Vietetään 60 minuuttia pimeydessä, jotta maailman tulevaisuus olisi valoisa.”

Earth Hour -kampanjassa kehotetaan tänä vuonna ihmisiä toimimaan jatkossakin ympäristön ja ilmaston puolesta. Energian säästäminen ja energiankäytön tehostaminen ovat nopeimpia keinoja vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöjen määrään.

”Energian säästäminen ja energiatehokkaat laitteet ovat edelläkävijän valintoja. Energian säästäminen on yllättävän helppoa, ja nopein tapa vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Aloitetaan sammuttamalla valot ja laitteet nyt lauantaina Earth Hourin aikaan ja jatkossakin aina kun niitä ei tarvita”, kehottaa WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”Lupaan kaivaa vanhan Jopon esiin varastosta”

Satojen miljoonien ihmisten 133 eri maasta odotetaan osallistuvan tempaukseen lauantaina paikallista aikaa. Suomessa kampanjaan on ilmoittautunut yli 60 kaupunkia tai kuntaa, satoja yrityksiä ja yhteisöjä sekä kymmeniä oppilaitoksia.

Yksityishenkilöt ovat kampanjaan ilmoittautumisen yhteydessä voineet antaa lupauksia ilmastoystävällisistä teoista. Lupauksissa mainitaan muun muassa sähkön ja energian säästäminen, julkisten liikennevälineiden ja pyöräilyn lisääminen, autoilun vähentäminen ja kasvisruoan syöminen.

Esimerkkejä suomalaisten antamista lupauksista:

• Vältän laivojen ja lentokoneiden käyttöä, suosin julkisia kulkuvälineitä ja liikun myös polkupyörällä.
• Asennan omakotitaloon aurinkopaneelit.
• Pyrin minimoimaan yksityisautoilun, kaivan vanhan Jopon esiin varastosta.
• Tulen vähentämään lihan kulutusta entisestään (1 lihapäivä viikossa). Lisäksi liikun omin jaloin, pyörällä tai junalla.
Kierrätystä tehostan hankkimalla kompostin uuteen kotiin.

WWF:n Green Office -ympäristöohjelman yrityksistä mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa: Helsingin kaupungin kierrätyskeskus, ISS Palvelu Oy, Veikkaus Oy, Senaattikiinteistöt, Innolink Research, HBC Service, Nordic Investment Bank, Sanquin, Dagmar, TNS Gallup ja Manpower.

Esimerkkejä yritysten lupauksista:
• Finnairin tavoitteena on vähentää toimintansa päästöjä edelleen, tavoitteena vähentää vuoteen 2017 mennessä 24%.
• Verohallinto kannustaa henkilöstöään sammuttamaan valot työhuoneista ja kokoustiloista aina kun sieltä poistutaan yli 10 minuutiksi.
• Itella vähentää hiilidioksidipäästöjään 30 % vuoteen 2020 mennessä (vertailuvuosi 2007, suhteutettuna liikevaihtoon).

Videoaineistot:
• www.youtube.com/earthhour
• www.youtube/wwffinland

Videoidut lausunnot:
• David Cameron: http://www.youtube.com/watch?v=Z5gXXqNlMbA
• Julia Gillard: http://www.youtube.com/watch?v=TM048ag2UZc
• Juan Manuel Santos: http://www.youtube.com/watch?v=LaBpF5aH1Cc

Valokuvia Earth Hour 2010 -tempauksesta: http://www.earthhour.org/mediasite/photos.aspx

Earth Hour verkossa:
• www.earthhour.fi
• www.facebook.com/wwfearthhourfinland
• www.twitter.com/#EarthHourSuomi

Lisätietoja:
Laura Rahka, tiedottaja WWF Suomi, 040 840 8500, [email protected]

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotempaus, jossa miljoonat ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Tänä vuonna päivää vietetään 26. maaliskuuta kello 20.30. Tuntia vietetään aikavyöhykkeittäin. Kampanjalla WWF haluaa innostaa ihmisiä itse toimimaan ilmaston ja ympäristön hyväksi.