Uusia lajeja löytyy Madagaskarilla joka viikko – monet jo löytyessään uhanalaisia

Entuudestaan tuntemattomia lajeja löydetään Madagaskarilla jatkuvasti. Tutkijat ovat löytäneet Afrikan itäpuolella sijaitsevalta Madagaskarilta kymmenessä vuodessa yli 650 uutta kasvi- ja eläinlajia. Madagaskaria pidetäänkin luonnon monimuotoisuuden aarreaittana sen maa- ja merialueineen.

Monet Madagaskarin uusista lajeista ovat kuitenkin jo löytyessään uhanalaisia. Yksi suurimmista uhista lajeille on metsäkato. Muun muassa kissamakeistaan tunnettu Madagaskarin saari on tutkijoiden mukaan menettänyt jo nyt 90 prosenttia metsäpinta-alastaan.

Maailman pienin kädellinen eli hiirimaki (Microcebus berthae) on yksi vastikään Madagaskarilta löydetyistä lajeista, jonka elintilaa metsäkato uhkaa. Yksi jännittävimmistä tutkijoiden löytämistä lajeista on massiivinen palmulaji Tahina spectabilis. Palmu kukkii vain kerran elinkaarensa aikana, minkä jälkeen se kuolee ja luhistuu.

WWF:n vastajulkaistu raportti ”Treasure Island: New Biodiversity inMadagascar” selvittää Madagaskarilta vuosina 1999–2010 löydettyjä ihmiskunnalle tuntemattomia lajeja. Uusista lajeista 385 on kasveja, 42 selkärangattomia, 17 kaloja, 69 sammakkoeläimiä, 61 matelijoita ja 40 nisäkkäitä. Madagaskar on koti viidelle prosentille koko maailman eläin- ja kasvilajeista. Näistä lajeista yli 70:ää prosenttia ei löydy muualta maailmasta.

”Uusien lajien löytyminen toimii muistutuksena siitä, mitä voidaan menettää jos Madagaskarin luontoa ei suojella. WWF tekee kaikkensa edistääkseen maa- ja merialueiden suojelua”, sanoo WWF Madagaskarin suojelujohtaja Nanie Ratsifandrihamanana.

Lisätietoja:
Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020

Treasure Island: New Biodiversity in Madagascar -raportti (pdf-tiedosto)

Valokuvia

Vuosi 2011 on YK:n kansainvälinen metsävuosi. WWF:n tavoitteena on pysäyttää maailman metsäkato; Suomessa työskentelemme metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tavallisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn myös metsien hyväksi. Erilaisia tukitapoja internetissä: www.wwf.fi.