WWF:n talkooleiriläiset kunnostavat perinnetilaa perheleirillä Liesjärvellä

WWF:n tämän kesän ensimmäinen pitkä talkooleiri on parhaillaan käynnissä Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa Kanta-Hämeessä. Tiistaista sunnuntaihin kestävällä leirillä WWF:n vapaaehtoiset hoitavat arvokasta perinnemaisemaa Korteniemen metsänvartijatilalla sekä harjukasvillisuutta Lopella Komion luonnonsuojelualueella. Liesjärven leiri on WWF:n toinen perheleiri, jonne vanhemmat voivat osallistua lasten kanssa. 

Korteniemi rakennuksineen, viljelyksineen, laitumineen ja kotieläimineen on toimiva perinnetila ja Liesjärven kansallispuiston tärkein nähtävyyskohde. Se on Metsähallituksen ylläpitämä 1910-luvun tyyliin kunnostettu metsänvartijatila, jonka rakennuksia ja pihapiiriä WWF:n leiriläiset talkoovoimin kunnostavat. Yhteistyössä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen ja Suomen kulttuurirahaston kanssa järjestettävä leiri alkoi tiistaina 14.6 ja se päättyy sunnuntaina 19.6.

Liesjärven leiri on ensisijaisesti suunnattu perheille, ja mukana talkoissa on sekä aikuisia että lapsia. Perhetalkooleirillä vanhemmat hoitavat Korteniemen perinnemaisemaa muun muassa riukuaitaa tehden ja rakennuksia kunnostaen. Lapsille on järjestetty perinnetilan pihapiirissä monenlaista ohjelmaa: ympäristökasvatusta, pelejä, leikkejä, kotieläintilan touhuja, uimista sekä kevyttä työntekoa.

WWF:n talkooleireillä on Liesjärvellä pitkät perinteet, sillä WWF:n vapaaehtoiset työskentelivät siellä ensimmäisen kerran jo kesällä 1979. WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yli sadalle täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin klo 8-17. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään Liesjärven lisäksi Kolilla (2.–10.7.), Linnansaaressa Saimaalla (17.–24.7.), Tammisaaren kansallispuistossa (30.7.–7.8.) sekä Sallivaarassa Lapissa(13.–21.8.).

Lisätietoja:
Anne Huhta, puistomestari, Metsähallitus, puh. 0400 549 644
Petteri Tolvanen, ohjelmapäällikkö, WWF Suomi, puh. 0400 168 939

Liesjärven leiri on osa WWF Suomen ja Suomen kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen entistä tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki. Yhteistyön avulla WWF:n talkooleirien määrä kasvaa kymmeneen leiriin kesässä, ja yhteensä kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea.