WWF palkitsi merialueiden suunnittelijan

Axel Wenblad on palkittu tänään WWF:n Itämeren johtajuuspalkinnolla kiitoksena hänen myötävaikuttamisestaan Ruotsin merien aluesuunnittelulainsäädäntöön. Palkinto jaetaan vuosittain WWF:n Itämeri-seminaarissa Suomen suurlähetystössä Tukholmassa. Palkinnon perusteena on erityisen johtajuuden osoittaminen Itämeren suojelukysymyksissä.

Palkinnon on aikaisemmin saanut muun muassa Suomen Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.

WWF kehuu Ruotsin kalastusviraston (Fiskeriverket) entistä pääjohtajaa Axel Wenbladia hänen positiivisesta panoksestaan Ruotsin merien aluesuunnittelulainsäädännön syntyyn. Wenblad toimi selvitysmiehenä lain valmisteluvaiheessa. Ruotsin uuden lain tavoitteena on saavuttaa merialueiden suunnittelun ja hoidon kokonaisvaltainen ja yhtenäinen järjestelmä, jota myös WWF on edistänyt jo vuosia.

”Axel Wenblad on osoittautunut väsymättömäksi taistelijaksi yrityksessään muuttaa nykyistä lähestymistapaa merien aluekäytössä. Hän on tarjonnut konkreettisia neuvoja ja ohjausta siitä, miten merien aluesuunnittelu voidaan toteuttaa kansallisella tasolla. Toivomme, että tämä inspiroi myös alueellista toimintaa ”, sanotaan WWF:n Itämeriverkoston tekemän valinnan perusteluissa.

Toiminnot Itämerellä kasvavat rajusti

WWF:n viime vuonna julkaisema raportti ”Future Trends in the Baltic Sea” näytti, että toiminta Itämerellä tulee kasvamaan rajusti tulevien 20 vuoden aikana. Merellä tapahtuvan ihmistoiminnan yhteisvaikutus uhkaa tulevaisuudessa nousta liian suureksi.

”Ilman suunnittelua ja yhteensovittamista Itämeren eri käyttömuodot – laivaliikenne, öljy- ja kaasuputket, virkistäytyminen, raaka-aineiden otto jne. – uhkaavat lyödä toisiaan korvalle ja jyrätä meriluonnon suojelun”, sanoo WWF Suomen meriasiantuntija Vanessa Klötzer.

Suhtautuminen merien käytön suunnitteluun on tähän mennessä ollut sektori- viranomais- ja maakohtaista. Tästä lähestymistavasta tulisi kuitenkin luopua ja siirtyä yhtenäisempään merien aluesuunnitteluun, jossa eri sektorit, hallinnonalat ja valtiot tekevät yhteistyötä. WWF:n Itämeriverkosto on tehnyt asiasta lukuisia aloitteita ja laatinut aiheesta myös sarjakuvamuotoisen oppaan, joka jaettiin keskeisille päättäjille.

Ruotsi on ottanut askeleen kohti yhdennettyä merien aluesuunnittelua perustamalla uuden meri- ja vesiympäristöviranomaisen (havs- och vattenmiljömyndigheten) joka aloitti toimintansa 1. heinäkuuta.

Lisätietoa:

Ottilia Thoreson, WWF:n Itämeri-verkosto, puh. +46 7 327 458 67 (palkinnon valintaperusteet)
Meriasiantuntija Vanessa Klötzer, puh.+358 40 763 0000, (WWF Suomen työ)

www.panda.org/baltic

Future trends and drivers –raportti

Merien aluesuunnittelu – sarjakuva

Sinua saattaa kiinnostaa