Arvokas perinneympäristö kuntoon Koivuluodossa Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa

WWF:n vuoden toiseksi viimeinen talkooleiri on parhaillaan käynnissä Haminan Koivuluodossa (31.8.–4.9.). Työohjelmassa on muun muassa vanhan kedon raivausta ja risusavottaa. Hoidon tavoitteena on suojella kulttuuriperintöä, uhanalaisia luontotyyppejä ja lajistoa. Leiri järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen ja Suomen kulttuurirahaston kanssa.  

Koivuluodon keto on maakunnallisesti arvokas perinnemaisema, joka on kasvanut umpeen niittyjen käytön loppuessa. Umpeen kasvaminen uhkaa yleisesti perinneympäristöjen asukkeja, reilua kolmasosaa Suomen uhanalaisista lajeista.

– Koivuluodossa on useampia uhanalaisia lajeja, jotka hyötyvät talkootyöstä, leirin vetäjä WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo. Yksi näistä on erittäin uhanalainen kovakuoriainen pikkusavipimikkä, joka elää paahteisilla paikoilla. Koivuluodossa on tavattu myös muita uhanalaisia lajeja, jotka vaativat kuivia avonaisia elinympäristöjä.

Nyt järjestettävä talkooleiri on jatkoa vuoden takaiselle Pyhtään Ristisaaressa järjestetylle leirille. Parisenkymmentä talkoolaista poistaa vanhalta kedolta niille vuosikymmenten saatossa kasvanutta katajikkoa. Tolvanen kiittelee vapaaehtoisia talkoolaisia. – On hienoa, että näinkin kaukaiseen kohteeseen on saatu paljon innokkaita osallistujia, hän kehuu.