Uuden-Seelannin öl­jy­on­net­to­muu­den jäljiltä löydetty jo pari sataa kuollutta lintua

WWF on erittäin huolissaan öljyonnettomuuden seurauksista Uuden-Seelannin Pohjoissaaren edustalla. Onnettomuuden on sanottu olevan pahin Uuden-Seelannin historiassa. Uuden-Seelannin WWF on lähettänyt alueelle asiantuntijoitaan auttamaan öljyyntyneiden eläinten puhdistamisessa.

Onnettomuuden jäljiltä on löydetty tähän mennessä noin 200 kuollutta lintua ja noin 50 on otettu hoitoon. 36 eläintenpelastustiimiä työskentelee öljyyntyneiden eläinten parissa. Huono sää haittaa öljyn poistamista onnettomuusaluksesta. Lisäksi alus saattaa katketa, mikäli huono sää jatkuu.

“Meillä on erittäin suuri huoli öljyn vaikutuksista merialueen rikkaaseen eliöstöön, kuten merilintuihin ja delfiineihin. Riskinä on, että alus vaurioituu entisestään ja öljyä valuu mereen 1 700 tonnia. Seuraavat päivät näyttävät onnettomuuden todellisen mittakaavan”, sanoo WWF Uuden-Seelannin meriohjelman päällikkö Rebecca Bird.

Viime keskiviikkona Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikon edustalla karille ajaneesta, Liberian lipun alla purjehtineesta Rena-aluksesta on vuotanut mereen arviolta 350 tonnia raskasta polttoöljyä. 70 konttia on pudonnut aluksesta mereen ja aluksessa on edelleen vaarallisia aineita sisältäviä kontteja. Aluksen kapteeni on pidätetty.

Öljyä on jo ajautunut rannikolle ja paikalliset viranomaiset ovat perustaneet rantojen puhdistusta varten vapaaehtoisohjelman. Muun muassa Maketuaryn jokisuun ja Motitin saaren arvokkaat luonnonympäristöt ovat kärsineet onnettomuudesta. WWF:n edustajat ovat tavanneet paikallisia viranomaisia ja Masseyn yliopiston öljyyntyneiden lintujen hoitoasiantuntijoita.

“Öljyllä on erittäin haitallisia vaikutuksia lintujen kuten merimetsojen ja pingviinien höyhenpeitteeseen. Jos tahriintuneet linnut löydetään ajoissa, ne voidaan ottaa kiinni ja viedä erikoistuneisiin hoitoloihin pestäviksi ja hoidettaviksi”, Bird sanoo.

Lisätietoja:

Meriasiantuntija Vanessa Klötzer, WWF Suomi, 040 763 0000

Ajankohtaista tietoa onnettomuudesta:

Maritime New Zealand

WWF Uusi-Seelanti