KAPUA 2011 Nepal -ryhmä palasi Suomeen

Marraskuun 4. päivänä kohti Nepalia lähtenyt viisitoistahenkinen suomalaisryhmä KAPUA 2011 Nepal palasi koti-Suomeen sunnuntaina 4. joulukuuta. Kapuajien tavoitteena oli kiivetä Mera Peakille (6462 m) ja kerätä Nepalin luonnon ja ihmisten hyväksi euro jokaisesta metristä huipulle. Koko ryhmän keräystavoite on yhteensä 100 000 euroa. Tavoitteesta on saavutettu yli 82 000 euroa. Keräys jatkuu vuoden 2011 loppuun.

KAPUA kerää varoja kehitysmaiden auttamiseksi kiipeämällä vuorelle. Kapuajat ovat tavallisia ihmisiä, joita yhdistää halu auttaa kehitysmaita ja koetella fyysisiä rajojaan. Matkan aikana ryhmä tutustuu avustuskohteisiin, jonne kerätyt varat kanavoidaan ja kapuaa vuorelle. KAPUA 2011 Nepal -hanke toteutetaan yhteistyössä WWF Suomen ja Väestöliiton kanssa. Järjestöjen yhteishankkeessa Nepalissa yhdistyvät kestävä luonnonvarojen käyttö sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen. Molemmilla järjestöillä on monen vuoden kokemus kehitysyhteistyöstä Nepalissa.

Hyvästä ennakkovalmistautumisesta huolimatta matka koetteli Kapuajien kuntoa. Ennen vuorelle nousua ryhmä tutustui avustuskohteisiin Terain alueella, jonne kerätyt varat kanavoidaan.

”Olimme mykistyneitä siitä vieraanvaraisuudesta, mitä saimme osaksemme sekä siitä, miten pienistä asioista voidaan iloita todella paljon”, kertoo Katja Luomala.

Tämän jälkeen alkoi vaellus kohti vuorta, joka vaihtui huonojen sääolosuhteiden johdosta 6189 metrin korkeuteen kohoavaan Island Peakiin. Ryhmästä seitsemän saavutti vuoren korkeimman huipun – kaikki kipusivat korkeuksiin, joista voivat olla ylpeitä.

”Kapua opetti minulle, mitä porukan positiivinen voima ja yhteisen tekemisen merkitys on. Se voi kantaa jopa 6189 metriä ylös. Olen oppinut, että kaikessa mittakaavassa me tarvitsemme toisiamme. Huiputus oli vain osa tätä matkaa”, summaa kiipeilytavoitteensa saavuttanut Nuppu Stenros.

KAPUA-hankkeet syntyivät paraislaisen Suvi Aarnion halusta tehdä jotain konkreettista kehitysmaiden auttamiseksi. Kampanja rakennettiin uudelle ja innovatiiviselle tavalle kerätä varoja ja edistää kehitysyhteistyötä yhdistämällä varojen hankinta ”Once in a Lifetime” -matkaan. KAPUA antaa tavallisille ihmisille mahdollisuuden osallistua kansainväliseen avustustyöhön.

Ensimmäinen KAPUA toteutettiin vuonna 2006, jolloin ryhmä suomalaisia kiipesi Kilimanjarolle (5 895m) ja keräsi yli 20 000 euroa Afrikan ja Aasian lasten tukemiseksi. Lokakuussa 2008 toinen KAPUA -ryhmä tavoitteli Mount Everestin perusleiriä ja Island Peakin huippua (6 189m) Nepalissa ja keräsi yhteensä 68 360 euroa Nepalin lasten tukemiseksi. Viime vuonna KAPUA 2010 keräsi yli 84 000 euroa Malawin äitiysterveyden edistämiseksi ja kiipesi maan korkeimmalle huipulle Mt. Mulanjelle (3002m).

KAPUA 2011 -ryhmässä apua kapuavat kauppatieteiden maisteri Kari Heikkinen, 51, Kauniainen, kasvattaja Yuri Höykinpuro, 35, Helsinki, hyllyttäjä ja eräopas Piia Karonen, 31, Helsinki, rehtori Sirpa Kinnari, 59, Jurva, tuotantokoordinaattori Marika Lamberg, 38, Turku, artesaani Vesa Laurila, 29, Tampere, ohjelmapalveluvastaava Tanja Liimatainen, 40, Rautavaara, sosiaalityöntekijä Katja Luomala, 36, Helsinki, yrittäjä Merja Nummi, 50, Lahti, konsultti Johannes Paloheimo, 26, Tukholma, laatupäällikkö Pirkko Rautalinna, 50, Rusko, toimittaja ja tuottaja Nuppu Stenros, 29, Helsinki, projektipäällikkö Jere Syvänne, 30, Helsinki, asianajaja Salla Tuominen, 34, Helsinki ja kieltenopettaja Elina Yli-Hakala, 61, Järvenpää.

Kapuajien matkapäiväkirjaan voi tutustua osoitteessa www.kapua.fi

Lisätietoja:
Kapua-koordinaattori Suvi Aarnio, [email protected], puh. 050 4405534
Suojeluasiantuntija Tanja Pirinen, WWF Suomi, [email protected], puh. 040 840 0058
Projektikoordinaattori Sini Karusto, Väestöliitto, [email protected] Puh. 040 180 1116