WWF:n kalaopas myös kännykkään

Kuluttaja voi vaikuttaa ostopäätöksillään maailman kalakantojen tilaan entistä helpommin, kun vastuullisiin kalavalintoihin ohjaavan WWF:n kalaoppaan voi ladata nyt myös matkapuhelimeen.

Maailman kalakannat hupenevat huolestuttavaa vauhtia. Mittavan ylikalastuksen takia kaupallisesti tärkeimpien kantojen on ennustettu romahtavan jo meidän elinaikanamme.

Vuoden loppuun jatkuva WWF:n Kalakampanja muistuttaa, että myös suomalainen kuluttaja voi vaikuttaa asiaan. Himoituimpien lajien, kuten tonnikalojen, kalastusta voitaisiin vähentää, mikäli söisimme monipuolisemmin eri kalalajeja.

Uhanalaisten, ylikalastettujen ja tuhoisilla menetelmillä pyydettyjen kalojen tunnistamista ja välttämistä helpottaa WWF:n Kuluttajan kalaopas, jota voi käyttää nyt myös kännykässä.

– Varsinkin viimeaikaisen keskustelun pohjalta voi sanoa, että kaikki tuntevat WWF:n kalaoppaan, mutta vain harvalla sellainen oikeasti on käytössä. Nyt tarjolla on mobiiliopas, joka kulkee mukana vielä taskuopastakin kätevämmin, sanoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Oppaan mobiiliversio toimii Symbian-käyttöjärjestelmässä Nokian matkapuhelinmalleissa N8, E7, C7, C6, X7 ja E6. Seafood Guide -sovelluksen voi ladata ilmaiseksi tietokoneella (http://store.nokia.com/content/268319) tai kännykällä (http://store.ovi.mobi/content/268319) Nokian sovelluskaupasta.

Kalaoppaan kännykkäversiossa on toistaiseksi kolme rinnakkaista sisältöä: Suomen, Singaporen ja kansainvälinen opas. Mobiiliopas on tehty yhteistyössä Nokian kanssa.

WWF:n Kuluttajan kalaoppaan lajit edustavat Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja ja ne on luokiteltu ympäristöperustein. Suositukset perustuvat laajoihin maailmanlaajuisiin selvityksiin ja ne saattavat muuttua kalakantojen kehityksen ja uusimpien tutkimustulosten myötä.

Kuluttajan kalaopas löytyy myös verkosta WWF:n Kalakampanjan sivuilta.

Lisätiedot:

Tiedottaja Katja Nuorvala, WWF Suomi, 040 592 6532, [email protected]

Tiedoksi toimituksille:

WWF:n Kuluttajan kalaopas ohjaa ympäristöystävälliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Vihreällä merkityissä lajeissa kalakannat ovat elinvoimaisia ja pyynti ei aiheuta ympäristöhaittoja. Keltaisella merkittyjen lajien kohdalla kestävyys vaihtelee alueittain: kalakannat saattavat olla heikkoja tai ylikalastettuja tai kalastus- ja kasvatusmenetelmät ympäristölle haitallisia. Punaisella merkityt lajit ovat uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja tai pyyntiin käytetään tuhoisia kalastusmenetelmiä. Lisäksi lajin kasvatuksella on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Julkaistu 24.4.2012