WWF:n Kalakampanja mukana Maailma kylässä –tapahtumassa

WWF:n Kalakampanja tarjoaa ajankohtaista tietoa maailman kalakannoista, kestävästä kalastuksesta ja Itämeren tilasta Maailma kylässä –festivaaleilla 26.-27.5. Helsingissä.

Itämeri-viestijöiden näyttelyosastolla Rautatientorilla festivaalivieraat voivat muun muassa testata tietojaan eri kalalajien uhanalaisuudesta kalatiskipelin avulla sekä tutustua kevään mittaan paljon esillä olleeseen WWF:n Kuluttajan kalaoppaaseen.

Kestävä kalastus ja kotimaisen kalan suosiminen ovat esillä myös ruokaa, terveyttä ja Itämeren tilaa koskevassa paneelikeskustelussa sunnuntaina 27.5. kello 14.45 alkaen. Rautatientorin Mekong-lavalla keskustelevat ympäristöministeri Ville Niinistö, WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen ja professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

WWF:n Kalakampanjan kevään teemana on maailman kalakantojen nopea hupeneminen. WWF:n tuore Living Planet –raportti kertoo, että kalojen pyyntimäärät ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti viisinkertaisiksi vuoden 1950 19 miljoonasta tonnista vuoden 2005 87 miljoonaan tonniin. Kolmasosa maailman meristä ja kaksi kolmasosaa mannerjalustoista on nykyisin kalastuskäytössä. Ainoastaan Pohjois- ja Etelämantereiden vesialueilla kalastuspaine on lähes olematon. Pyyntimäärien raju lisääntyminen on johtanut ylikalastukseen monilla alueilla ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen erityisesti trooppisilla vesialueilla. Varsinkin teollisuusmaiden tehokkaat kalastusmenetelmät tyhjentävät maailman meriä.

”Me suomalaiset voimme vaikuttaa maailman kalakantojen huolestuttavaan tilaan kääntämällä kulutusta enemmän kestävästi pyydettyihin kotimaisiin lajeihin. Lähellä kasvanut tai tuotettu kala vähentää valtamerien kalastuspainetta ja myös kuljetuksesta aiheutuvia ympäristöhaittoja,” sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Kalakantojen tilaan voi vaikuttaa myös valitsemalla MSC-sertifioituja kalatuotteita. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla. Suomessa MSC-sertifioitujen kalatuotteiden osuus on hyvässä kasvussa.

”Tuotteiden määrä on noussut Suomessa jo lähes kolmeensataan. Viime vuonna MSC-tuotteiden määrän kasvu olikin meillä nopeinta koko maailmassa,” kertoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF Suomi, 040 727 3149, [email protected]

Meriohjelman päällikkö Sampa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854, [email protected]

Tiedoksi toimituksille:

WWF Suomi osallistuu Maailma kylässä –tapahtumaan osana Itämeri-viestijöiden verkostoa. Osastolla ovat mukana BalticSeaNow.info (Turun AMK), Geologian tutkimuskeskus GTK, Helsingin kaupungin Harakan luontokeskus ja Itämerihaaste, Helsingin yliopisto, Itämeren suojelukomissio HELCOM, Merikotka-tutkimuskeskus, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Suomen ympäristökeskus SYKE. Itämeri-viestijät on noin 50 tahon muodostama yhteistyöverkosto. Siihen kuuluu laitoksia, hallintoa, tutkimustahoja, järjestöjä, säätiöitä ja projekteja, jotka tekevät työtä Itämeren hyväksi.

Julkaistu 27.5.2012