Norppauinnin alkaessa Saimaan radionorpat valmistautuvat jo talveen

Hauki- ja Joutenvedellä radioseurannassa olevien norppien kesä sujui hyvin yhtä valitettavaa kuuttikuolemaa lukuun ottamatta, ja nyt norpat keräävät vararavintoa talveksi. Niiden seuraksi Saimaaseen sukeltaa tänään myös toimittaja Kimmo Ohtonen, jonka huima Norppauinti Saimaan halki tukee WWF:n suojelutyötä.

Itä-Suomen yliopisto on seurannut tiiviisti keväällä radioseurantaan laitettuja kahta kuuttia ja kahdeksaa aikuista saimaannorppaa Hauki- ja Joutenvedellä. Kesän mittaan seuranta on tuonut sekä hyviä että huonoja uutisia.

”Kuutit säilyivät hengissä verkkokalastusrajoituksen ajan (15.430.6), sillä niiden keväiset elinpiirit sijoittuivat rajoitusalueiden sisään. Toinen kuuteista kuitenkin valitettavasti kuoli kalaverkkoon heinäkuussa rajoituksen päätyttyä”, kertoo hyljetutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta, jonka norppatutkimusta WWF Suomi rahoittaa.

Kuollut radiokuutti oli yksi yhteensä neljästä Saimaalla heinäkuussa verkkoon hukkuneesta kuutista. Toinen radioseurannassa olevista kuuteista on toistaiseksi pysytellyt verkkojen ulottumattomissa.

”Se on myös ollut tyypillisestä kuutista poikkeava ja asustelee edelleen melko lähellä synnyinluotoaan. Sen elinalue onkin tähän saakka ollut vain runsaat 10 neliökilometriä”, Kunnasranta kertoo.

Seurannassa olevat aikuiset norpat taas ovat liikkuneet laajoilla alueilla, ja niiden elinpiirit ovat olleet jopa runsaat sata neliökilometriä.

Tankkausta matalissa rantavesissä

Syksyn myötä norppien käyttäytyminen muuttuu, ja ne ruokailevat entistä uutterammin rasvakerroksen kasvattamista varten. Traanilla on tärkeä merkitys norpan lämmönsäätelyssä ja vararavintona.

Talveen valmistautuminen näkyy myös radionorppien liikkumisessa.

”Jotkut yksilöt siirtyvät syksyllä eri alueille kuin kesällä. Myös sukelluskäyttäytyminen muuttuu: norpat viihtyvät syksyllä ravintoa tankkaamassa matalissa rantavesissä. Osa nyt seurannassa olevista norpista on jo aloittanut ”syystankkauksen” ja siirtynyt ruokailemaan hyvin matalaan veteen. GPS/GSM-laitteet tuovat ainutlaatuisen tarkkaa tietoa myös norppien sukellusajoista ja paikoista. Näiden perusteella voidaan arvioida tärkeitä ruokailualueita”, Mervi Kunnasranta kertoo.

Norppauinti käynnistyy Savonlinnassa

Saimaan vesissä ui seuraavien 11 päivän ajan norppien lisäksi myös YLE TV1:n Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Kimmo Ohtonen. Norppauinti eli Ohtosen noin 125 kilometrin taival Saimaan päästä päähän alkaa tänään 28. elokuuta Savonlinnasta ja päättyy 7. syyskuuta Lappeenrantaan. Tempauksella kerätään varoja WWF:n saimaannorpan suojelutyöhön.

Ohtosen päiväkohtaisen matkan pituus on noin 11 kilometriä. Häntä on valmentanut uintiurakkaan Uimaliiton ammattivalmentaja Krista Terämaa. Treenaus aloitettiin jo vuoden 2011 puolella.

”Yli vuoden kestävä harjoitusurakka on nyt ohi ja kauan odottamani seikkailu alkaa. Saimaan kylmät ja haastavat olosuhteet hieman jännittävät, mutta samalla tunnen olevani valmis ottamaan paikkani Saimaasta, joka solu valjastettuna saimaannorppien puolesta uintiin. Toivottavasti uintini saa lisää ihmisiä innostumaan mukaan norppien suojelutyöhön ja voimme taata näille Saimaan silkkipäille turvatun tulevaisuuden”, sanoo Kimmo Ohtonen.

WWF Suomi on iloitsee Norppauinnista ja sen tuomasta näkyvyydestä ja tuesta saimaannorpan suojelulle.

”Saimaannorpan pelastaminen vaatii tutkimustietoa, käytännön suojelutyötä, poliittista päätöksentekoa sekä tietoisuuden lisäämistä. Kimmon tempaus on hieno esimerkki siitä, että norppatietouden levittämiselle ei ole mitään rajoja”, toteaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Lisätietoja:

Yliopistotutkija Mervi Kunnasranta, Itä-Suomen yliopisto, 050 371 3408

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 74 61

Yhteys Kimmo Ohtoseen: 28.8.–1.9. Pauliina Stålhbergin kautta, 040 484 9964 ja 1.9–7.9. Baba Lybeckin kautta, 040 586 0313

Norppauinti:

Norppauinnin lähtö nähdään suorana YLE:n Aamu-tv:ssä 28.8. ja maaliintulo Puoli seitsemän -ohjelmassa 7.9. Uinnin etenemistä seurataan osoitteissa www.wwf.fi/norppauinti ja www.facebook.com/norppauinti. Lue lisää myös Puoli seitsemän -ohjelman sivuilta www.yle.fi/ps.

Norppauinnissa mukana ovat YLE, WWF, Uimaliitto, Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Vanajavesiuinti, Urheiluhallit, Etelä-Savon ELY-keskus ja Hyvä terveys -lehti.

Julkaistu 28.8.2012, Ohtosen päivämatkan pituus korjattu 28.8.2012 klo 10.27.