Vapaaehtoiset luonnonhoitajat kunnostavat niittyjä Oulangan kansallispuistossa

WWF:n talkooleiriläiset hoitavat tulvaniittyjä Oulangan kansallispuistossa 29.7.-5.8. Niittyjen kunnostaminen ylläpitää arvokasta kasvillisuutta Oulankajoen rannoilla ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Niitetty heinä käytetään hyödyksi, sillä se kuivataan ja syötetään poroille.

Oulankajoen pinta nousee jopa yli kaksi metriä kevättulvien aikaan, jolloin humuspitoinen vesi kuljettaa niityille ravinteita. Perinneniityillä viihtyy harvinaisia kasvilajeja, kuten kanervisara, pulskaneilikka ja silmällä pidettävät keto- ja ahonoidanlukko.

Jokivarren tulvaniityiltä niitettiin vielä 1940- ja 50-luvuilla luonnonheinää karjalle. Nykyisin niittyjä kunnostetaan säännöllisin väliajoin, jotta arvokkaat perinneympäristöt eivät häviä. Leirin aikana parannetaan myös harvinaisen kourukinnassammaleen elinolosuhteita.

”Talkooleirin tärkein tehtävä on ylläpitää Oulangan kansallispuiston lajiston monimuotoisuutta”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Talkooleirillä tehdään töitä myös retkeilijöiden ja maisemien hyväksi. Leiriläiset rakentavat talkooviikon aikana portaita luontopoluille ja merkitsevät polkujen rajoja.

”Retkeilijöiden kulkureitit ohjataan Kitkajoen alueella portaille, jotta maisemaan ei jää pahoja arpia”, Luukkonen kertoo.

Oulangan leiri on osa WWF Suomen ja Suomen Kulttuurirahaston yhteistyöprojektia, joka mahdollistaa uhanalaisten perinneympäristöjen tehokkaamman hoidon talkooleireillä. Hankkeessa yhdistyvät luonnonsuojelu, kulttuurityö ja vanha suomalainen talkoohenki.

Yhteistyön avulla WWF:n leirien määrä on kasvanut kymmeneen leiriin kesässä, ja kolmivuotisen hankkeen aikana järjestetään lähes 30 talkooleiriä ympäri Suomea. WWF on järjestänyt leirejä vuodesta 1977, ja joka kesä yli 150 vapaaehtoista tekee talkooleireillä konkreettista luonnonsuojelutyötä eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF, 040 585 0020, [email protected]

Suojelubiologi Anne Jäkäläniemi, Metsähallitus, 040 1877 685, [email protected]

Julkaistu: 1.8.2012