Nepalissa vartioidaan salametsästäjiä nyt ilmasta käsin

WWF Suomen hankealueella Nepalissa testataan uusia miehittämättömiä lennokkeja maan kansallispuistoja uhkaavan salametsästyksen pysäyttämiseksi. Sarvikuonojen, tiikereiden sekä norsujen salametsästys on tällä hetkellä ennätyslukemissa. Uusi teknologia voi tarjota metsänvartijoille elintärkeän edun vaarallisesti aseistautuneita salametsästäjiä vastaan.

Nepalin salametsästyksen vastaiset toimet saivat lisäpotkua syyskuun alussa, kun Bardian kansallispuiston vartijat sekä armeijan sotilaat tutustuivat miehittämättömien lennokkien käyttöön WWF:n järjestämässä koulutuksessa.

”Lennokit antavat metsänvartijoille etulyöntiaseman tarjoamalla heille pääsyn aikaisemmin saavuttamattomille alueille sekä turvallisen näköyhteyden salametsästäjiin ja metsien laittomiin hakkuisiin”, sanoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski.

Lennokkien kuvaamaa videota sekä gps-tietoja voidaan käyttää oikeudessa todistusaineistona. Aiemmin kansallispuistojen tehokas vartiointi on ollut riippuvainen siitä, kuinka hyvin metsänvartijat ovat pystyneet liikkumaan vaikeakulkuisessa maastossa.

Lennokit ovat tarpeeksi kevyitä, jotta ne voidaan lähettää ilmaan käsin. Ne pystyvät lentämään aikaisemmin ohjelmoidun noin 30 kilometrin mittaisen reitin enintään 200 metrin korkeudessa 50 minuutissa.

WWF Suomi työskentelee salametsästyksen kitkemiseksi Nepalissa tukemalla paikallisten kyläläisten perustamia salametsästyksen vastaisia partioita. Lisäksi WWF edistää maassa ympäristökasvatusta ja kouluttaa paikallisia ihmisten ja eläinten välisten konfliktien ehkäisemiseen. Paikallisille annetaan myös mahdollisuus ilmiantaa salametsästäjiä nimettömänä. Vuonna 2011 Bardian kansallispuiston läheisyydessä asuvat kyläläiset luovuttivat vapaaehtoisesti 135 asetta kansallispuiston viranomaisille.

Suomen ulkoasiainministeriö rahoittaa WWF Suomen kenttähankkeita Nepalissa.

Lisätietoja:

Kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö, Sami Tornikoski, WWF Suomi, 040 533 4399

Julkaistu 12.9.2012