WWF: Nord Streamin uudet kaasuputket tarpeettomia

Kaasuputkiyhtiö Nord Streamin suunnitelmat Itämeren alueen uusista kaasuputkista sitoisivat Eurooppaa seuraaviksi vuosikymmeniksi vanhaan energiateknologiaan. Nord Stream suunnittelee Itämerelle jopa kahta uutta maakaasuputkea. WWF:n mukaan putki-investoinnit eivät ole Euroopan energiatulevaisuuden kannalta tarpeellisia. Maakaasun sijaan investointirahat tulisi ohjata uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön. 

Nord Stream jätti heinäkuussa Suomen työ- ja elinkeinoministeriölle lupahakemuksen tutkimusten suorittamiseen Suomen alueella liittyen maakaasuputkihankkeen mahdolliseen laajentamiseen. Tutkimuksessa tarkasteltaisiin edellytyksiä lisätä maakaasun kuljetuskapasiteettia yhdellä tai kahdella lisäputkilinjalla Venäjältä Itämeren kautta EU:n alueelle. Putkien suunniteltu käyttöikä on vähintään 50 vuotta.

”Viime vuonna julkaisemamme globaali energiaraportti näytti, kuinka koko maapallon energiantarve voidaan kattaa uusiutuvalla energialla vuoteen 2050 mennessä. Suunniteltavat putket olisivat kuitenkin käytössä vuosia tämän jälkeenkin”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Maakaasua pidettiin pitkään yhtenä ilmastokriisin ratkaisuista, koska sen päästöt ovat esimerkiksi kivihiiltä huomattavasti pienemmät. Uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että maakaasu ei ole ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan.

”Vaikka kaikki maailmassa käytetty kivihiili korvattaisiin maakaasulla, olisi ilmastokriisi silti ratkaisematta. Vaikutus lämpenemiseen olisi täysin riittämätön, se vähentäisi lämpenemistä tutkimusten mukaan vain noin 20 prosenttia. Ainoa kestävä ratkaisu on siirtymä uusiutuvaan energiaan ja samanaikainen energiatehokkuuden ja energiansäästön lisääminen”, kertoo Luukkonen.

Lisätietoa:

WWF Suomi, suojelujohtaja Jari Luukkonen, p. 040 585 0020

WWF Suomi, pääsihteeri Liisa Rohweder, p. 040 840 74 61

Lisää aiheesta:

WWF:n energiaraportti The Energy Report (englanniksi)

Julkaistu: 12.9.2012