WWF tehostaa saimaannorpan suojelua Norppauinnin tuotolla

Norppauinti-keräyksen lopullinen tuotto WWF Suomen saimaannorpan suojelutyölle nousi yli 130 000 euroon. Varoilla muun muassa hankitaan lisää varusteita vapaaehtoisille pesälaskijoille ja lisätään rahoitusta Itä-Suomen yliopiston norppatutkimukselle. Myös uudenlaisia käyttökohteita varoille pohditaan.

Lauantaina päättynyt Norppauinti-keräys toi yhteensä 134 854 euroa WWF Suomen saimaannorpan suojelutyölle. Helmikuun alusta alkaen käynnissä olleen keräyksen myötä WWF sai myös 489 uutta norppakummia.

”Olemme tehneet ja tukeneet saimaannorpan suojelua ja tutkimusta merkittävällä panoksella jo vuosikymmeniä parhaaseen saatavilla olevan tietoon tukeutuen ja yhteistyössä parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Siksi uusien käyttökohteiden löytäminen meidät iloisesti yllättäneelle tukisummalle vaatii huolellista pohdintaa. Koko summa käytetään joka tapauksessa saimaannorpan hyväksi”, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF kutsuu tutkijat ja asiantuntijat keskustelemaan lisärahoituskohteista, joista olisi eniten hyötyä norpan suojelulle. Lisäksi WWF on päärahoittajana marraskuussa pidettävässä kansallisessa saimaannorppasymposiumissa, joka osaltaan antaa lisätietoa siitä, mihin suojelu- ja tutkimustoimintaa tulee suunnata.

”Jo nyt on selvää, että pystymme saamamme lisärahoituksen turvin hankkimaan lisää varusteita, esimerkiksi pelastuspukuja, WWF:n ja Metsähallituksen vapaaehtoisille pesälaskijoille. Mahdollisesti tarvitaan myös lisää kulkuvälineitä jäällä liikkumiseen pesäinventoinneissa”, Luukkonen sanoo.

WWF myös lisää rahoitustaan Itä-Suomen yliopiston saimaannorpan suojelututkimukselle. Rahoitusta tarvitaan niin tutkimusvälineiden – kuten seurantaan käytettävien lähettimien – hankintaan kuin tutkijoiden ja tutkimustyövoiman palkkoihin ja kenttäkuluihin.

”Juuri suojelututkimuksen avulla voidaan löytää tehokkaimmat norpan suojelukeinot. Tällä hetkellä tutkimuksen avulla etsitään esimerkiksi keinoja norppien verkkokuolemien vähentämiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä kannan seurantaan”, kertoo hyljetutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

WWF itse vaikuttaa norppaa koskevan lainsäädännön ja muiden säädösten kehittämiseen ja viestii muun muassa norpalle vaarallisten kalanpyydysten rajoitusten ja norpan pesimärauhan turvaamisen tärkeydestä.

”Julkaisemme jatkossa säännöllisesti tietoa Norppauinnin varojen käyttökohteista ja muista norpan suojeluun liittyvistä ajankohtaisista asioista verkkosivuillamme. Norppauinnin tukijat saavat jatkossa myös uutiskirjeitä, joissa kerrotaan suojelun ja tutkimuksen edistymisestä,” Jari Luukkonen lupaa.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020

Yliopistotutkija Mervi Kunnasranta, Itä-Suomen yliopisto, 050 371 3408

Norppauinti:

Norppauinti oli Yle TV1:n Puoli seitsemän -ohjelman toimittajan Kimmo Ohtosen hurja tempaus saimaannorpan hyväksi. Ohtonen keräsi varoja norpan suojeluun uimalla 11 päivässä runsaat 130 kilometriä Savonlinnasta Lappeenrantaan. Ohtonen aloitti urakan 28. elokuuta ja saapui maaliin 7. syyskuuta. Uintia edelsi noin vuoden harjoittelu ja valmistautuminen.

Norppauinnissa mukana olivat Ylen ja WWF:n lisäksi Uimaliitto, Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Vanajavesiuinti, Urheiluhallit, Etelä-Savon ELY-keskus ja Hyvä terveys -lehti.

Maalintulo ja muuta Puoli seitsemän -ohjelman materiaalia Norppauinnista on nähtävissä Ylen Areenassa. Matkan vaiheita voi kerrata Norppauinnin Facebookissa ja WWF Suomen Norppauinti-sivuilla.

Julkaistu 17.9.2012