Öljynporaussuunnitelmat uhkaavat vuorigorillojen elinympäristöä

Maailmanlaajuinen ympäristöjärjestö WWF vetoaa öljyjätti Soco Internationaliin, jotta se hylkäisi suunnitelmansa etsiä öljylähteitä Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta. WWF:n mukaan alueen öljyvarojen hyväksikäyttö tulee lisäämään sodasta ja muista taisteluista kärsivän Kongon konflikteja. Se vaarantaa myös puistonvartijoiden hengen ja ne elinkeinot, jotka perustuvat puiston uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön.

Iso-Britanniassa päämajaa pitävä Soco International on tiedottanut suunnitelmistaan etsiä öljylähteitä Virungan kansallispuiston alueelta. Puisto on Afrikan ensimmäinen kansallispuisto ja UNESCO:n maailmanperintökohde.

”Socon on hylättävä suunnitelmansa öljynporauksesta, jonka seuraukset vaikuttaisivat kielteisesti paikallisten toimeentuloon sekä alueen ympäristöön. Kansallispuisto on muun muassa koti kahdelle vuorigorillapopulaatiolle, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Virunga on liian tärkeä ja haavoittuva laitettavaksi alttiiksi tällaiselle öljyteollisuuden aiheuttamalle riskille, ” kertoo WWF Suomen kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski.

Iso-Britannian hallitus liittyi hiljattain kansalaisjärjestöjen rintamaan ja vetosi Socoon, jotta se lopettaisi laittomat öljynetsinnät ja kunnioittaisi lakeja.

”Iso-Britannia vastustaa öljylähteiden etsintää Virungan kansallispuistossa, UNESCO:n vaarantuneeksi luokittelemassa maailmanperintökohteessa. Olemme informoineet tästä Socoa ja kehottaneet Kongon hallitusta kunnioittamaan kansainvälistä sopimusta, jonka se on allekirjoittanut”, Britannian ulkoministeriö kertoi.

Kongon laki kieltää kaivannaisteollisuuden kansallispuistossa, ja öljylähteiden etsintä Virungan kansallispuistossa voitaisiin lukea OECD:n monikansallisille yrityksille suunnattujen suositusten rikkomiseksi. Iso-Britannia on sitoutunut noudattamaan OECD:n jäsenenä sen suosituksia, jotka vaikuttavat kaikkiin maailmalla toimiviin Iso-Britannian yrityksiin.

Socon suunnittelemat etsintäkohteet pitävät sisällään myös osan Lake Edward -järveä, josta 30 000 paikallista kalastajaa saa elantonsa.

”Monilla alueen asukkailla toimeentulo ja elämä ovat riippuvaisia Lake Edwardin kaloista. Pelkäämme, että bensiini tuo saasteita ja muitakin konflikteja alueellemme”, sanoi yhteisön johtaja Bantu Lukambo.

Suunnitellut öljynetsintä alueet peittävät 85 prosenttia Virungan kansallispuistosta. Puistossa elää uhanalaisia eläimiä, kuten simpansseja, virtahepoja sekä metsänorsuja. Puisto on myös koti maailman uhanalaisimmille vuorigorilloille. Niiden jäljellä olevasta 786 yksilön kannasta elää Virungassa noin neljännes. Gorillat ovat alueen ekoturismin merkittävä tulonlähde.

Yhteisön aktivistit, jotka ovat vastustaneet Socon toimintaa Virungan kansallispuistossa, kertoivat saaneensa tappouhkauksia. Yritys on kiistänyt osallisuutensa uhkauksiin.

Lisätietoja:

Kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, 040 533 4399