Venäjällä tehostetaan lain voimin tiikereiden suojelua

Uhanalaisten eläinten ja niiden osien kauppa, kuljetus ja hallussapito tulevat laittomiksi Kremlin ehdottaman uuden lain tullessa voimaan. Tähän asti Venäjän laki on pitänyt laittomana vain tiikerin tappamista.

“Lain voimaantuleminen on suuri askel tiikereiden ja muiden uhanalaisten lajien suojelussa”, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF on ollut merkittävä taustavaikuttaja uuden lain aikaansaamiseksi.

Metsästys on yksi suurimmista syistä tiikereiden määrän jyrkkään laskuun viimeisen vuosisadan aikana. 1900-luvulta maailman tiikerikanta on kutistunut 97 prosenttia. Arvioiden mukaan tiikereitä elää vapaana enää vain noin 3 200 yksilöä. Venäjällä tiikereitä arvioidaan tällä hetkellä elävän noin 400 yksilöä.

Hiljattain kahden miehen hallusta löydettiin kuuden tiikerin jäännökset ja kahdeksan turkit. Nykyisen lainsäädännön mukaan heitä odottaisi vain mitätön sakko.

Vuonna 2010 Venäjän hallitus otti käyttöön tiikereiden suojelustrategian. Valtio sitoutui kaksinkertaistamaan tiikereiden lukumäärän vuoteen 2022 mennessä ja tiukentamaan tiikerituotteiden salakuljetuksien rangaistuksia.

Norsunluun, sarvikuonon sarven ja tiikerin osien kysyntä Aasiassa on ajamassa lajit vaarallisen lähelle sukupuuttoa. WWF vetoaa hallituksia taistelemaan ankarammin salametsästystä ja laitonta villieläinkauppaa vastaan. Suomessa WWF aloittaa kansainvälisen salametsästyksen ja uhanalaisten eläinten laittoman kaupan vastaisen kampanjan marraskuun lopussa.

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, puh. 040 585 0020