Huikea Norppauinti palaa ruutuun dokumentin muodossa

Luontotoimittaja Kimmo Ohtosen urakkaa Saimaalla seuranneet voivat palata alkusyksyn jännittäviin tunnelmiin, kun Yle esittää dokumentin Norppauinnista. Ohjelmassa pohditaan, mikä sai ihmiset innostumaan uintimaratonista, joka keräsi WWF:n saimaannorpan suojelutyölle lähes 135 000 euroa. 

Tänään 7. joulukuuta Yle TV1:ssä esitettävä dokumentti Puoli seitsemän – Kimmo Ohtosen norppauinti on tarina siitä, miten Ohtonen selviytyi 11 päivää kestäneestä, yli 130 kilometrin pituisesta uintimatkasta syyskuun viilentämän Saimaan aallokossa.

Ohtosen urakkaa ohjelmassa kommentoivat uimari-valmentaja Jani Sievinen, kampanja-asiantuntija Riikka Kämppi, uintivalmentaja ja triathlonisti Krista Terämaa, valokuvaaja Mikko Nikkinen sekä WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen. Dokumentissa on luvassa myös kohtauksia, joita ei ole aikaisemmin esitetty televisiossa eli jotain aivan uutta niillekin, jotka elivät vahvasti mukana Norppauinnin etenemisessä.

”Dokumentin tekeminen oli hauska ja samalla myös tunteellinen kokemus. En ollut nähnyt suurinta osaa kuvamateriaalista, joten oli hienoa käydä läpi Saimaan hetkiä kuvaruudulta käsin. Samalla pyrin irtaannuttamaan itseni materiaalista ja katsomaan sitä ohjelmantekijän silmin. Aikamme Saimaalla oli minulle henkilökohtaisesti ainutlaatuinen kokemus. Nyt sain elää Norppauinnin tavallaan uudelleen kuvien – ja muistojen – kautta”, Kimmo Ohtonen sanoo.

Ohtonen kertoo, että fyysinen toipuminen Norppauinnista tapahtui melko nopeasti. Jo seuraavalla viikolla mies löysi itsensä lenkkipolulta, ja uinnistakin hän piti taukoa vain kuukauden verran.

”Norppauinnin jälkeen minut valtasi haikeus ja tietynlainen tyhjyyden tunne. Olin elänyt ja hengittänyt tätä projektia yli vuoden ajan, ja yhtäkkiä se oli ohi. Pikku hiljaa haikeuden korvasi onnen ja kiitollisuuden tunne kaikesta siitä, mitä sain kokea noiden maagisten 11 päivän ajan upeiden ihmisten ja norppien ympäröimänä.”

Ohtonen seuraa edelleen tarkasti WWF:n ja muiden norpansuojelijoiden työtä, ja kevättalvella hän kouluttautuu vapaaehtoiseksi norppien pesälaskijaksi.

”Norppa edustaa luontoa, jota ilman emme voi elää. Saimaannorppa on osa meitä, meidän historiaamme ja tulevaisuuttamme – jos vain niin haluamme. Se, miten kohtelemme uhanalaista luontoamme, kuten saimaannorppaa, on sivistystasomme mittari ja peili sisimpäämme”, Ohtonen pohtii.

Dokumentti esitetään Yle TV1:ssä 7.12. kello 18.30 ja uusitaan 11.12. kello 11.10. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa 30 vuorokauden ajan.

Syyskuun puolivälissä päättynyt Norppauinti-keräys toi yhteensä 134 854 euroa WWF Suomen saimaannorpan suojelutyölle. Keräyksen myötä WWF sai myös 489 uutta norppakummia. Voit edelleen lähettää tekstiviestin NORPPA numeroon 16160 ja lahjoittaa 10 euroa saimaannorpan suojeluun.

Matkan vaiheita voi kerrata Norppauinnin Facebookissa ja WWF Suomen Norppauinti-sivuilla.

Lue myös:

Saimaannorpan oma symposium tarjosi uutta tutkimustietoa

WWF tehostaa saimaannorpan suojelua Norppauinnin tuotolla