Teos Ahman kintereillä voitti WWF:n Vuoden luontokirja -palkinnon

WWF on valinnut Vuoden 2012 luontokirjaksi Antti Leinosen kirjoittaman teoksen Ahman kintereillä. Kolmen finalistin joukosta voittajan valitsi WWF:n suojelija, presidentti Tarja Halonen. 

”Kaikki kolme ennakkoraadin valitsemaa kirjaa olisivat voineet hyvin perustein saada tämän arvonimen ja suuren kiinnostuksen. Valitsin kuitenkin voittajaksi Antti Leinosen kirjan Ahman kintereillä. Tämän upean petoeläimen suojelussa on tullut selvästi esille tavallista voimakkaammin erilaisten intressien ristiriitaisuus. Ja kuitenkin on pakko päästä eteenpäin. Kirja itse on erinomainen esimerkki hyvän faktatiedon ja loistavan luontokuvauksen yhdistämisestä. Se kertoo monille luontoystäville tyypillisestä vuosia kestäneestä puurtamisesta halutun päämäärän hyväksi”, presidentti Halonen toteaa.

Kirjan Ahman kintereillä tekijä Antti Leinonen on kuhmolainen luontokuvaaja ja -kirjailija. Hänen ahmakuvansa ovat voittaneet useita palkintoja, eikä suotta. Voittajateokseen Leinonen keräsi kuvia usean vuoden ajalta, jolloin hän oppi tuntemaan ahmojen elämäntavat ja elinympäristöt. Kuvien ohella Leinosen päiväkirjamerkinnät vievät lukijan kirjoittajan kanssa kojuun seuraamaan ahman liikkeitä.

”Kun aloin tuntea henkilökohtaisesti joitain ahmoja, ja ne minut, heräsi mielenkiinto niiden elämää kohtaan. Lopulta koin, että minulla oli metsässä toinen perhe, jonka elämään osallistuin. Kirja ei ollut tuon pitkän seurusteluvaiheen aikana se viimeinen päämäärä, mutta kun tuttu naaras ja uros olivat kadonneet, oli luonnollista tehdä yhteenveto tapahtuneesta. Olihan se ollut aika ainutlaatuinen prosessi luontokuvaajan elämässä. Onneksi oli muistiinpanot ja kuvat kuluneilta vuosilta. Kirja on siis myös muistokirjoitus pois menneille ystäville”, Leinonen kuvaa kirjan tekoa.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 27 teosta. Esiraadin valitsemat finalistit olivat Ahman kintereillä (Maahenki Oy), Kalavale – tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla (Into Kustannus) sekä Valkoselkätikka (Moreeni). Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”Uhanalaisuudesta keskustellaan nyt ahkerasti. WWF:llä on muun muassa käynnissä salametsästyksen vastainen kampanja. Suomessa on yli 2000 uhanalaista lajia, joihin suurpeto ahma lukeutuu. Se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja meidän tulisi kaikin tavoin turvata sen tulevaisuus. Yksi tärkeimmistä toimista on tietoisuuden lisääminen. Sen takia voittajateos on erittäin ajankohtainen”, kertoo Rohweder.

Lisätietoja:

Sini Tasanen, WWF Suomi, etunimi.sukunimi@wwf.fi, puh. 09 7740 1040

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 35. kerran. Kilpailun valintakriteereinä on muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2011 kilpailun voitti Maahenki Oy:n kustantama Petri Keto-Tokoin ja Timo Kuuluvaisen kirjoittama teos Suomalainen aarniometsä.