WWF neuvoo: Näin katat joulun kalapöydän vastuullisesti

Kalaherkut kruunaavat joulupöydän, mutta maailman kalakantojen kestävyyden kannalta ei ole samantekevää, mitä lajeja katamme tarjolle. Hyvän joulumielen tuo ympäristöystävällisesti koottu kalamenu, joka sisältää esimerkiksi silakkaa, savusärkeä ja haukea. Uhanalaiset lajit ja syvänmerenkalat taas kannattaa jättää ostoslistan ulkopuolelle.

Silakka ja silli kuuluvat joulun tuttuihin kalaherkkuihin ja ovat myös WWF:n Kuluttajan kalaoppaan vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niiden rinnalle kylmään alkupalapöytään voi nostaa vaikkapa savusärjen, jota saa säilykkeenä jo lähes kaupasta kuin kaupasta.

”Pienikokoinen, kotimainen ja kestävästi pyydetty kala on varma valinta myös joulupöytään. Silakan syöntiä me suomalaiset voisimme lisätä tuntuvasti sen sijaan, että se käytetään minkin rehuksi.Särkikaloja syömällä taas voimme tehdä ympäristöteon siinäkin mielessä, että niiden poistokalastus helpottaa rehevöityneiden vesien tilannetta. Ja savusärki on uskomattoman herkullista!” kertoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Jouluhauki on perinteinen rannikko- ja saaristoalueiden herkku, joka tunnetaan myös presidentinlinnassa: korppoolaiset kalastajat ovat lahjoittaneet tasavallan presidentille jouluhauen jo Kekkosen ajoista lähtien.

”Hauki on yleistynyt kiitettävästi kalatiskeillä. Kylmän veden aikaan pyydetty hauki on hieno ruokakala vaikkapa WWF:lle jouluhauen reseptin laatineen Markus Maulavirran tapaan valmistettuna”, Ovaska sanoo.

Lohi on monelle tärkeä joulukala, mutta sen kohdalla on hyvä muistaa, että monet villit lohikannat eivät kestä nykyistä pyyntiä. Ympäristöystävällinen vaihtoehto on kasvatettu luomulohi, joka syö ekologisesti tuotettua rehua ja jolla on myös enemmän tilaa uida kasvatusaltaissa.

”Myös kotimainen kasvatettu kirjolohi on aiempaa ympäristöystävällisempää, sillä kaloille syötettävän rehun käyttöä on tehostettu, ja kasvatus rehevöittää vesistöjä noin viidenneksen vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten”, Ovaska toteaa.

Hyvän joulumielen takaamiseksi menusta kannattaa pudottaa pois uhanalaiset kalalajit, kuten villi meritaimen. Lipeäkalan ystävien kannattaa muistaa, että nykyisin tämä jouluinen perinneruoka tehdäänmolvasta, joka on kaupallisesti tärkeä syvänmeren laji. Sen syömistä pitäisi harkita, koska molvaa kalastetaan pohjatroolia käyttäen. Tämä vahingoittaa merenpohjaa ja tuottaa suuria määriä sivusaalista. Parempi vaihtoehto lipeäkalaksi on esimerkiksi Itämeren turska.

Lisää tietoa ympäristöystävällisistä kalavalinnoista on WWF:n Kuluttajan kalaoppaassa.

Lisätiedot:

Suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF Suomi, 040 727 3149, [email protected]

***

Jouluhauki Markus Maulavirran tapaan

Ainekset:

suomustettu, perattu hauki

porkkana

pala palsternakkaa

pala purjoa

pieni sipuli

omena

tilliä

reilu nokare voita

hunajaa

suolaa

pippuria

Lisäksi tarvitaan:

vedessä liotettuja sanomalehtiä

leivinpaperia

foliota

Pilko vihannekset ja omena pieneksi silpuksi. Yhteensä täytettä tulisi olla noin 3 dl, riippuen hauen koosta. Laita voi kasariin ja kuullota vihannekset voissa, noin viisi minuuttia riittää, sekoita ahkerasti. Laita mausteeksi hieman suolaa, pippuria ja lusikallinen hunajaa. Lopuksi lisää hienoksi leikattua tilliä.

Laita hauki selälleen työlaudalle ja leikkaa selkäruodon molemmin puolin kylkiluut poikki. Leikkaa myös aivan pään juuresta ruoto poikki ja samoin mahaontelon päästä. Tämän jälkeen koeta kaivaa selkäruoto pois sormia apuna käyttäen. Kun olet saanut ruodon pois, suolaa ja pippuroi kala sisältä ja päältä.

Levitä noin puolen sentin kerros liotettuja sanomalehtiä pöydälle, laita päällimmäiseksi leivinpaperin pala. Nosta päälle hauki selkäpuoli alaspäin. Täytä hauki vihannestäytteellä, ja laita vielä muutama voinokare mukaan. Kääri tukevaksi paketiksi, laita vielä viimeiseksi kerros foliota ja varmista, että paketti on tiivis.

Laita koko komeus kuumaan, noin 250-asteiseen uuniin. Noin tunnissa muheva täytetty jouluhauki on valmis. Tarjoa lisukkeena perunoita ja tillivoisulaa.

Sinua saattaa kiinnostaa