Hauskoja ja hiljentäviä tapahtumia Earth Hourissa

Hohtobiljardia, kynttiläuinteja ja -kulkueita, konsertteja, lähiruokaa, tuliesityksiä, vesiliikuntaa, otsalamppupingisturnaus, häitä, rukous- ja hartaushetkiä. Näitä ja paljon muita hauskoja ja hiljentäviä asioita tapahtuu Suomessa lauantai-iltana samalla, kun WWF:n maailmanlaajuinen Earth Hour -ilmastotapahtuma sammuttaa sähkövaloja yritysten, julkisyhteisöjen ja yksityisten tiloista. 

Tapahtumaan on jo ilmoittautunut noin 60 kaupunkia ja kuntaa ja yli 300 yritystä sekä miltei 20 000 yksityishenkilöä. Kansainvälisesti suurin yksittäinen ilmastotempaus Earth Hour järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Lauantaina 23.3. valot sammuvat ympäri maailmaa 20.30-21.30 paikallista aikaa.

”Kaikki eivät edes ilmoittaudu WWF:lle, vaan olemme saaneet tietoa osallistuvista tahoista esimerkiksi eri medioista. Pääasia on, että tapahtuma on kaikkien niiden omaisuutta, jotka haluavat ilmaista huolensa ilmastonmuutoksesta”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

”Henkilökohtaisesti minua sykähdyttää ajatus siitä, että miljoonat ja jopa miljardit ihmiset ympäri maailmaa osoittavat samana päivänä huolensa ilmastonmuutoksesta. Earth Hour ei ole siis energiansäästötempaus vaan valomerkki ilmaston puolesta.”

Tampere pyrkii edelläkävijyyteen

Kaupungeista Tampere on ollut innokkaasti tapahtumassa mukana jo neljän vuoden ajan. Tänäkin vuonna pimenee Keskustori, jossa samalla järjestetään tulitapahtuma. Pyynikin uimahallissa voi uida kynttilän valossa elävän musiikin säestäessä ja Särkänniemen huvipuisto sammuttelee laitteidensa valoja.

”Tampere ottaa ilmastoasiat tosissaan: olemme muun muassa mukana EU:n pormestarien ilmastosopimuksessa. ECO2-ilmastohankkeemme avulla pyrimme edelläkävijyyteen ilmastoasioissa”, kertoo projektipäällikkö Harri Helin Tampereen Ekokumppanit Oy:sta.

”Earth Hour puolestaan on symbolinen ilmastotapahtuma, jonka avulla tamperelaiset laajemminkin ovat voineet ilmaista tahtonsa kamppailla ilmastonmuutosta vastaan – ja samalla pitää hauskaa.”

Pääkaupunki Helsinki tempaisee muun muassa järjestämällä lyhtykulkueen Töölönlahden ympäri. Vantaalla puolestaan järjestetään tulishow ja kynttilähartaus Myyrmäen Paalutorilla. Turun kaupunki ja Turku Energia osallistuvat sammuttamalla Aurajokirannan muurivalaistuksen ja Aurajoen rantojen puiden valaistuksen Fibonaccio Sequence -maamerkin lisäksi.

Kirkko kiinni ajassa

Tunnelmallisessa Earth Hour -kynttilähartaudessa Helsingin Paavalinkirkossa rukoillaan maailman puolesta pimennetyssä kirkossa kynttilänvalossa. Nuorisotyön pastori Tuuli Aitolehti aloitti Earth Hour -tapahtumien järjestämisen Paavalin seurakunnassa kaksi vuotta sitten.

”Kirkko ottaa ilmastohuolen tosissaan ja haluamme myös olla kiinni ajassa. Earth Hour -tapahtumassa toteutuvat kummatkin asiat”, sanoo Tuuli Aitolehti.

Myös monet muut seurakunnat viettävät Earth Hourin aikana kynttilärukoushetkeä.

Ilmastokeskustelua turkkilaisessa ravintolassa

Ravintola Istanbul Oriental Oulussa viettää Earth Houria nyt neljättä kertaa tarjoamalla luomu- ja lähiruokaa kynttilänvalossa.

”On kiva, että voimme keskustella Earth Hourin aikaan ihmisten kanssa ilmastonmuutoksesta tällaisessakin paikassa”, sanoo ravintolapäällikkö Leena Haataja.

”Vaikka ruokamme on turkkilaista, olemme tehneet sen lähellä tuotetuista aineksista, kuten Meri-Lapin karitsasta ja kyyttömaidosta tehdystä juustosta. Yritämme pikkuhiljaa siirtyä lähi- ja luomuruokaan.”

Sähköt poikki kuukaudeksi

Tamperelainen nykytaiteen keskus Hirvitalo katkaisee sähköt galleriatiloistaan kuukaudeksi.

”Tällä eleellä pyrimme haastamaan kulttuuri- ja erityisesti kuvataidekenttää pohtimaan rooliaan kulutukseen liittyvien normien muokkaajina. Järjestämme sähköttömänä aikana näyttelyn, jossa yleisö voi tutustua muun muassa eurooppalaisiin ekoyhteisöihin ja sähköttömään ääniteokseen. Earth Hour toimii avajaistapahtumana tälle näyttelylle” Hirvitalo kertoo.

WWF Suomen Earth Hour -sivustolta, www.wwf.fi/earthhour/tapahtumat, löytyy lisää tietoa Suomessa järjestettävistä Earth Hour -tapahtumista.

Haastattelupyynnöt, kuvat ja lisätiedot:

Projektikoordinaattori Anna Eskola, WWF Suomi, 050 3055860
Tiedottaja Katja Rönkkö, WWF Suomi, 040 7230208