Luonnonsuojelu kiinnostaa yhä enemmän Veikkauksen pelaajia

Veikkauksen luontoystävällisen arvan suosio oli viime vuonna huipussaan. Luontoarvat tuottivat viime vuonna luonnonsuojeluun ennätykselliset 78 800 euroa.

Veikkaus on tehnyt yhteistyötä WWF:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa jo 20 vuoden ajan. Luontoarvan myynnistä jaetaan vuosittain prosentti Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF Suomen kesken. Viime vuonna kumpikin järjestö sai miltei 39 400 euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

”Luontoarpojen tuotot ovat merkittävä osa budjettiamme, jota käytetään muun muassa merikotkien suojeluun. Pitkälti vapaaehtoistyölle perustuvassa merikotkien suojelussa luontoarpojen tuotto on merkittävä tuki työllemme”, sanoo ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen WWF Suomesta.

Luotoarvoista saatua rahaa ei ole korvamerkitty, eli järjestöjen ei tarvitse kohdentaa sitä ennalta määrätylle luonnonsuojelun osa-alueelle. WWF sijoittaa rahat tilanteen mukaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

WWF on suojellut merikotkaa jo 40 vuotta

WWF Suomen merikotkatyöryhmä täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Merikotkatyöryhmän perustaminen oli yksi WWF Suomen ensimmäisiä ympäristötekoja. WWF on käyttänyt Luontoarpojen tuotoista saatuja varoja muun muassa merikotkien suojeluun.

”Nykyisin merikotkilla menee pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta hyvin. Tuloksia on saatu aikaan, mutta uusiakin haasteita on edessä. Tällä hetkellä pohditaan, miten tuulivoimaloiden rakentaminen ja merikotkien suojelu saadaan sovitettua yhteen”, Petteri Tolvanen sanoo.

WWF:llä on yhdessä Suomen luonnontieteellisen museon kanssa käynnissä merikotkien satelliittiseuranta, jonka avulla merikotkien liikkeitä pystytään seuraamaan. Tuulivoimarakentamisen kannalta on oleellista tietää, mitkä alueet on merikotkien suojelemiseksi jätettävä rakennussuunnitelmien ulkopuolelle. Tähän mennessä lähettimet on asennettu yhdeksälle merikotkalle.

Yhden satelliittilähettimen elinkaaren hinta on noin 10 000 euroa. Luontoarvoista saaduilla rahoilla, eli reilulla 39 400 eurolla voidaan ostaa kolme lähetintä, asentaa ne ja kerätä talteen tietoa merikotkista.

Luontoarpa kasvattaa suosiotaan

Ensimmäiset Luontoarvat tulivat myyntiin huhtikuussa 1992. Muun muassa saimaannorppa ja muita suomalaisia uhanalaisia eläimiä komeili ensimmäisissä Luontoarvoissa.

Viime vuosi oli luontoystävällisen arvan vuosi. Luontoarpa juhli 20-vuotissyntymäpäiväänsä ja sen suosio oli huipussaan. Luontoarpoja ostettiin viime vuonna reilulla 7,8 miljoonalla eurolla, mikä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Luonnonsuojelu on otettu huomioon myös arpaa valmistaessa. Luontoystävällinen arpa on painettu kierrätyskelpoiselle painomateriaalille ja sitä voi pelata myös Veikkauksen verkkopalvelussa (www.veikkaus.fi). Netissä pelattavat Luontoarvat maksavat 1–3 euroa ja arpojen päävoitot ovat 10 000–30 000 euroa. Raaputusarpa puolestaan maksaa kolme euroa ja päävoitot ovat 10 000–30 000 euroa.