Talkoissa saimaannorpan takapihalla

Linnansaaren kansallispuistossa ehostetaan valtakunnallisesti merkittävää perinnemaisemaa WWF:n ja Metsähallituksen järjestämällä talkooleirillä 20.­-27.7. Kaskimaisemaa raivaa ja hoitaa parikymmentä vapaaehtoista talkoolaista saimaannorpan kotiseuduilla.

1930-luvun aikaiseen asuun entisöity Linnansaaren torppa ympäristöineen on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisema, jota WWF:n talkooleiriläiset ovat olleet kunnostamassa ja hoitamassa jo vuodesta 1977. Tänä kesänä työ jatkuu Linnansaaressa muun muassa niittyjen ja metsälaitumien raivauksella ja niitolla perinteisin menetelmin. Töitä tehdään myös muissa alueen saarissa.

Torpan lähimaisemaa on avattu myös kaskeamalla lähes vuosittain jo 20 vuoden ajan. Kaskiviljelyn ja sitä seuranneen laidunnuksen tuloksena nykyinen maisema on avoin, eri-ikäisten kaskialueiden, niittyjen ja laidunten muodostama kokonaisuus, missä viihtyvät niin uhanalaiset kasvit kuin hyönteisetkin.

Yli 130 saaresta koostuvan Linnansaaren kansallispuiston maisemassa asustaa myös kaksi harvinaista kaverusta: Vanhoissa lehtimetsissä majailee äärimmäisen uhanalainen valkoselkätikka ja saarien suojissa elää Saimaan tunnetuin asukas – saimaannorppa.

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea ja muutaman kerran lähialueilla ulkomailla. Leirit tarjoavat joka kesä yhteensä yli 150 täysi-ikäiselle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä päivittäin kahdeksasta seitsemääntoista. Leiriläiset maksavat itse matkansa leiripaikalle ja takaisin, muuten osallistuminen on maksutonta.

Tämän kesän pitkät talkooleirit ovat Kolilla (6.–13.7.), Linnansaaressa (20.­-27.7.), Lemmenjoella (3.-11.8.) sekä Isokarilla (25.8.-1.9.). Lyhyemmät talkooleirit ovat Vrångnäsuddenissa (3.-5.5.), Vallisaaressa (25.-26.5.), Vehmaanniemellä (28.-30.6.) sekä Raaseporissa (4.-6.10.).

Lue lisää:

www.wwf.fi/talkooleirit

www.luontoon.fi/linnansaari

WWF:n talkooleiriopas

Lisätietoja:

Leirin vetäjä, suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 00 20

Suojelubiologi Mervi Niiranen, Metsähallitus, 0400 821 782