Leonardo DiCaprio haluaa varmistaa maailman tiikereiden säilymisen

Leonardo DiCaprio -säätiö on lahjoittanut WWF:lle Nepalin tiikereiden pitkäjänteiseen suojelutyöhön yli kaksi miljoonaa euroa. Lahjoituksella säätiö tukee Nepalin tavoitetta kaksinkertaistaa villien tiikereiden määrä. Maailman kolmetoista ”tiikerivaltiota” asetti kolme vuotta sitten Pietarissa yhteiseksi tavoitteekseen kaksinkertaistaa maailman tiikereiden määrän vuoteen 2022 mennessä.

Leonardo DiCaprio -säätiön avustus ja yksityisten ihmisten lahjoitukset mahdollistavat WWF:n työn tiikereiden suojelemiseksi Nepalissa Terai Arcin tasangolla. Myös WWF Suomi on tukenut alueella WWF Nepalin työtä tiikerikannan pelastamiseksi jo yli kymmenen vuoden ajan. Leonardo DiCaprio -säätiön apu ohjataan muiden lahjoitusten tapaan muun muassa salametsästyksen kitkemiseen, tiikereiden lisääntymisalueiden suojelemiseen ja tiikerikannan seurantaan.

”Aika on käymässä vähiin maailman jäljellä oleville 3 200 tiikerille. Tämä johtuu pääasiassa tiikereiden elinalueiden tuhoutumisesta ja lisääntyneestä salametsästyksestä. WWF, Nepalin hallitus ja paikalliset yhteisöt ovat etulinjassa taistelussa tiikereiden puolesta. Toivon, että lahjoitus auttaa heitä saavuttamaan tavoitteen villien tiikereiden määrän kaksinkertaistamisesta”, sanoo WWF:n pitkäakainen tukija ja WWF USA:n hallituksen jäsen Leonardo DiCaprio.

Nepalin valtion kesällä julkaisemien tietojen mukaan tiikereiden määrä on Nepalissa noussut noin kahteensataan yksilöön. Alkuvuodesta toteutetun kartoituksen mukaan maan tiikerikanta kasvoi 63 prosenttia vuodesta 2009. Tutkimuksessa tiikereitä kartoitettiin juuri Terai Arcin alueelta, joka kattaa 15 suojelualuetta Nepalissa ja Intiassa. Tiheään asutulla alueella elää myös noin 7 miljoonaa ihmistä, joiden elinkeinot ovat riippuvaisia alueen luonnonvaroista. Kaikista tiikereiden kaksinkertaistamiseen sitoutuneista valtioista Nepal näyttäisi olevan ensimmäisten joukossa tavoitteen saavuttamisessa.

Nepalin tiikerikannan kasvua selittää lajin vuosia jatkunut suojelu sekä salametsästäjien ja eläinten laittomaan kauppaan sekaantuneiden koventuneet vankeustuomiot. Nepalissa WWF Suomi muun muassa tukee kyläläisten perustamien salametsästyksen vastaisten partioiden toimintaa ja kouluttaa paikallisia ihmisten ja eläinten välisten konfliktien ehkäisemiseen.

Tiikeri on maailman suurin kissaeläin. Sen yhdeksästä alalajista kolme on jo kuollut sukupuuttoon. Maailmanlaajuisesti tiikereiden määrä on vähentynyt 97 prosenttia viimeisen sadan vuoden aikana ja laji on erittäin uhanalainen. Nepalin menestys tiikereiden suojelussa osoittaa, että tiikereiden määrän kaksinkertaistaminen on mahdollista, jos eri tahot työskentelevät yhteistyössä lajin suojelun edistämiseksi ja salametsästyksen kitkemiseksi.

Suomen ulkoasiainministeriö rahoittaa WWF Suomen kenttähankkeita Nepalissa

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Tanja Pirinen, puh. 040 8400 058