WWF:n palkitsema Vuoden luontokirja johdattaa lintujen maailmaan

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjana 2013 Kustannusosakeyhtiö Paasilinna Oy:n kustantaman Juha Laaksosen teoksen Pihan linnut ja pöntöt – eloa pihapiiriin. Kolmen finalistin joukosta voittajan valitsi runoilija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. 

”Voittajan valinta kolmen toinen toistaan upeamman luontokirjan joukosta oli erittäin haasteellinen tehtävä. Mikä tahansa finalistiteoksista olisi ansainnut Vuoden luontokirja -huomionosoituksen. Keskeinen peruste voittajaa valitessa oli se, kuinka kattavasti teos voisi kaikkialla Suomessa innostaa tavallisia ihmisiä omakohtaiseen toimintaan luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi”, Jenni Haukio kertoo valinnastaan.

Haukion mukaan luontotoimittaja ja -kirjailija Juha Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt – eloa pihapiiriin -teos johdattaa lukijan inspiroivalla ja asiantuntevalla tavalla lintujen kiehtovaan maailmaan.

”Kirjan lukija ei malta odottaa kevättä päästäkseen itse kokeilemaan linnunpönttöjen rakentamista ja jännittämään, millaisia asukkaita itse rakennettu pönttö mahdollisesti saa! Näin teos kannustaa lukijoita kaikkialla Suomessa välittämään lähiympäristönsä luonnosta ja kehittämään lintulajien pesimisolosuhteita.”

Laaksosen teos on ensimmäinen kattava Suomessa julkaistu teos linnunpöntöistä ja niiden asukkaista. Suomessa pesii nelisenkymmentä lintulajia koloissa, onkaloissa, maakuopissa tai linnunpöntöissä. Teokseen on kerätty tietoja lukuisista lähteistä ja haastateltu useita alan harrastajia ja ammattilaisia.

”Kirjan tekeminen pelkistä linnunpöntöistä tuntui aluksi aika suppealta aiheelta. Ajattelin, ettei muutaman erilaisen pöntön esittelemisestä kovin monipuolista kirjaa oikein voi tehdä. Hommaan piti saada ryhtiä, kokemusta ja uskallusta. Pyysin mentoriksi kotkalaisen alan mestarin Urpo Koposen, joka oli kehitellyt pönttöjä sellaisillekin lintulajeille, jotka yleensä kotiutuivat hieman harvemmin ihmisten rakentamiin asumuksiin. Sitten syvennyin tarkemmin siihen, mitä tapahtuu kun linnut ottavat pöntön kodikseen”, Laaksonen kuvaa teoksen syntyä.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 23 teosta. Esiraadin valitsemat finalistit olivat Pihan linnut ja pöntöt – eloa pihapiiriin (Kustannusosakeyhtiö Paasilinna), Sarvia muttei hampaita (Docendo Oy) sekä Susi (Maahenki Oy). Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”Voittajateos yhdistää upealla tavalla tiedon ja tekemisen, luonnon ja ihmiset. Se tarjoaa lukijalleen ohjeet toteuttaa kirjaimellisesti WWF:n tehtävää: rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa”, Rohweder kiittelee voittajateosta.

Lue lisää Vuoden luontokirja -kilpailusta

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, liisa.rohweder@wwf.fi puh. 040 840 7461

Kustannuspäällikkö Jan Erola, Kustannusosakeyhtiö Paasilinna Oy, jan.erola@paasilinna.fi

puh. 040 506 4612

Tiedottaja Joonas Asukas, WWF Suomi, joonas.asukas@wwf.fi puh. 09 7740 1040

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 36. kerran. Kilpailun valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2012 kilpailun voitti Maahenki Oy:n kustantama Antti Leinosen kirjoittama teos Ahman kintereillä.