WWF:n vapaaehtoiset kunnostavat Vehmaanniemen perinnemaisemia Vammalassa

WWF:n vapaaehtoiset talkooleiriläiset työskentelevät Vehmaanniemen luonnonsuojelualueella 27.–29. kesäkuuta. Vehmaanniemi on valtakunnallisesti arvokas perinneympäristökokonaisuus, jonka niittyjä ja hakamaita kunnostetaan vuosittain noin 20 talkoolaisen voimin.

Vehmaanniemi on ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyt perinneympäristö ja monien uhanalaisten niitty- ja ketolajien esiintymisalue, joka voidaan turvata vain kunnostamalla aluetta joka vuosi. Talkooviikonlopun aikana raivataan ja niitetään laidunnuksen lopettamisen myötä umpeenkasvaneita niittyjä. Vielä 1950-luvulla paikalla laidunnettiin karjaa ja korjattiin heinää, mutta sittemmin käyttämättömiksi jääneet niityt kasvavat umpeen ilman säännöllistä hoitoa.

”Talkoolaisten työn tulokset näkyvät hienosti koko Vehmaanniemen alueella. Suurin osa 50-luvulla avoimina olleista niityistä on avattu uuteen kukoistukseensa ja niitä hoidetaan vuosittain talkooleireillä. Lisäksi paikalla laiduntaa lampaita koko kesän ajan”, kertoo leirin vetäjä, WWF Suomen kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki.

WWF sai Vammalan Vehmaanniemen luonnonsuojelualueen lahjoituksena vuonna 1977. Edellytyksenä oli, että alueen luonnontila säilytetään tuleville sukupolville. Tärkeää perinneympäristökokonaisuutta kunnostetaan Pirkanmaan alueellisen ympäristökeskuksen hyväksymän käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisesti. Paikka on myös asutushistoriallisesti tärkeä. Tästä merkkinä alueella on useita kivikautisia hautapaikkoja ja kiviraunioita, jotka osoittavat niittyjen olevan lähes parituhatta vuotta vanhoja. Vehmaanniemeä on hoidettu vuodesta 1978 lähtien.

Leireillä pitkät perinteet

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea sekä Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä kahdeksasta viiteen, minkä vuoksi alaikäraja on 18 vuotta. Leiriläiset maksavat itse matkansa, muuten osallistuminen on maksutonta.

Tänä kesänä WWF:n talkooleirejä järjestetään vielä Kolin kansallispuistossa (5.–12.7.), Nothamnissa Tammisaaren saaristossa (19.–26.7.), Jurmon saaressa Saaristomerellä (2.–9.8.), Jungfruskärillä Houtskarissa (3.–7.9.) sekä Itäisellä Suomenlahdella, jossa järjestetään ensimmäistä kertaa meritutkimusleiri (16.–23.8.). Talkootyötä on jo tehty toukokuussa Vallisaaressa Helsingin saaristossa.

Lisätietoja:

Kenttäkoordinaattori Teemu Niinimäki, WWF Suomi, puh. 050 524 3206