Helsingin lähiluontoa kuvaava teos voitti WWF:n Vuoden luontokirja -palkinnon

WWF on valinnut Vuoden 2014 luontokirjaksi Jarmo Niemisen kirjoittaman teoksen Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto. Kirja on ylistys Helsingin rikkaalle lähiluonnolle. Kolmen finalistin joukosta voittajan valitsi valokuvaaja Meeri Koutaniemi. 

”Kirja paljastaa salaisuuksia, joita voi löytää kaupungin sisältä sekä sen ympäriltä – ja kannustaa etsimään näitä loputtoman kiehtovia yksityiskohtia. Samalla kirja antaa toivoa ihmisen ja luonnon harmonisesta ja kestävästä kanssaelosta, nyt ja tulevaisuudessa”, Koutaniemi perusteli valintaansa WWF:n Vuoden luontokirjan julkistustilaisuudessa.

Koutaniemen mukaan kaikki kolme kilpailun finalistia – Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto (Gummerus), Vaeltajat (Maahenki Oy) sekä Sieniä ja ihmisiä (Tammi) – ovat luonnon kauneutta, anteliaisuutta ja voimavaroja ylistäviä teoksia ja kannustavat lukijaa dialogiin ympäristönsä kanssa.

”Voittajateosta arvostin erityisesti sen tuoreen näkökulman takia. Kaupungin keskustan sykkeessä ei pääse tarpeeksi usein käsiksi siihen, kuinka läsnä ja lähellä äärettömän rikas luonto Helsingissä ja sen lähimaastossa on”, Koutaniemi sanoo.

Kirjan Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto tekijä yleisesikuntaeverstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen(s. 1959) on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja tietokirjailija. Nieminen toimii saaristo-oppaana ja luontokuvaajana. Hän on tarkkaillut kameran kanssa Helsingin edustan kiehtovia saaria vuosia, kaikkina vuodenaikoina.

”Motiivini tälle kirjalle oli kirjoittaa omat pienet ja suuret luontokokemukseni tuleville lapsenlapsilleni, jotta minä voisin niitä joskus heille lukea ja mahdollisesti he joskus myöhemmin minulle. Luonnossa pieni on suurta ja suuri pientä ja kaikki yhtä arvokasta. Lähiluonto on oikeasti tärkeää”, Nieminen kertoo.

”Teen paljon opastettuja luontoretkiä ja tässä kirjassa halusin kertoa tarinoita samalla tavalla kuin kerron niitä retkilläni. Tärkeää on draaman kaari, esittelyineen, käännekohtineen ja loppuhuipennuksineen. Se saa lukijan tai kuuntelijan innostuksen säilymään koko kertomuksen tai retken ajan”, Nieminen kuvaa kirjaansa.

”Jarmo Nieminen ansaitsee palkinnon paitsi upeasta teoksestaan myös työstään näiden pääkaupungin saarihelmien suojelemiseksi”, kiitti WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen julkistustilaisuudessa.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 28 teosta. Kilpailun esiraatiin kuuluivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Valokuvia julkistustilaisuudesta voi tiedustella: Joonas Fritze 040 840 8500, joonas.fritze@wwf.fi

Lisätietoja:

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF Suomi, 040 585 0020, jari.luukkonen@wwf.fi

Linda Koskinen, WWF Suomi, 050 305 4423, linda.koskinen@wwf.fi

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 37. kerran. Kilpailun valintakriteereinä on muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2013 kilpailun voitti Kustannusosakeyhtiö Paasilinna Oy:n kustantama Juha Laaksosen kirjoittama teos Pihan linnut ja pöntöt – eloa pihapiiriin.