Sarvikuono sai satelliittipannan Nepalissa

Sarvikuonojen suojelussa on otettu merkittävä edistysaskel.

Nuorelle intiansarvikuononaaraalle onnistuttiin tänä aamuna asettamaan satelliittipanta, jonka avulla eläimen liikkumista ja elintapoja voidaan seurata reaaliaikaisesti noin vuoden ajan.

Pannan asettaminen parantaa merkittävästi sarvikuonojen suojelua. Pannan tuottaman tiedon avulla suojelutoimenpiteitä, kuten metsien suojelua, voidaan kohdistaa nykyistä tarkemmin. Lisäksi, kun sarvikuonojen kulkureiteistä saadaan uutta tietoa, voidaan viljelyksiä suojata tehokkaammin. Tämä vähentää ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja.

Pannan asettamista johtivat Nepalin valtion viranomaiset. WWF Nepal tuki pannoitusta yhdessä kansallisen luonnonsuojelurahaston kanssa. Paikalla oli lisäksi paikallisia kyläläisiä sekä Suomen Nepalin suurlähettiläs Asko Luukkainen.

“Lähdimme aamulla viidakkoon ja löysimme melko nopeasti kaksi sarvikuonoa. Saimme saarrettua niistä toisen, minkä jälkeen eläin nukutettiin. Pannan asettaminen onnistui hyvin. WWF:n työ tilanteessa oli vakuuttavaa”, Luukkainen kiitti.

Pannoitus tehtiin Khatan metsäkäytävässä, joka yhdistää Nepalissa ja Intiassa sijaitsevat suojelualueet toisiinsa. Tiikerit ja sarvikuonot pystyvät liikkumaan metsäkäytävän kautta maiden välillä.

WWF Suomi on tukenut metsäkäytävinä toimivien kylämetsien suojelua yli kymmenen vuoden ajan. Luukkainen pitää suojelua onnistuneena.

“Suojelun aikana Nepalissa on saatu lähes tuplattua tiikerien määrä ja samalla sarvikuonojen määrä on kääntynyt nousuun. Sydäntäni lämmittää nähdä, kuinka suomalaiset voivat olla mukana tukemassa Nepalin suojelutavoitteita.”

Suojelu on onnistunut Nepalissa myös siten, ettei maassa ole useana vuonna salametsästetty yhtään sarvikuonoa tai tiikeriä. Pannan tuoma tieto parantaa edelleen salametsästyksen ehkäisyä, kun salametsästyksen vastaisia toimenpiteitä voidaan kohdistaa oikein.

Vuonna 2011 tehdyn laskennan perustella Etelä-Nepalin Terain alankoalueella elää noin 534 sarvikuonoa.

WWF Suomi on Suomen ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö. Kehitysyhteistyömme Nepalissa toteutetaan ministeriön tuen lisäksi yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä saatujen lahjoitusten avulla.