Limassa etsitään ratkaisua ilmastonmuutokseen

Perun pääkaupungissa Limassa on alkanut YK:n alainen ilmastokokous.

Kaksi viikkoa kestävässä kokouksessa ovat paikalla ympäristöministerit lähes kaikista maailman maista. Maat pyrkivät löytämään ratkaisuja siihen, miten lämpötilan nouseminen yli kahdella asteella voitaisiin estää.

Liman kokous on äärimmäisen merkittävä siksi, että se luo pohjan ensi syksynä järjestettävälle Pariisin ilmastokokoukselle. Pariisissa maiden tulee saada aikaiseksi maailmanlaajuinen ilmastosopimus. Tähän mennessä EU, USA ja Kiina ovat jo antaneet ensimmäiset päästövähennyslupauksensa Pariisin kokousta varten.

Limassa sovitaan siitä, mitä Pariisin kokoukseen annettavien, kunkin maan ilmastolupausten pitää sisältää. Maakohtaisissa lupauksissa tullaan käsittelemään todennäköisimmin sitä, miten kukin maa aikoo vähentää päästöjään sekä sitä, miten kukin maa sopeutuu noin kahden asteen aiheuttamiin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

”Kahden asteen lämpötilan nousun aiheuttamat muutokset ovat jo radikaaleja. Esimerkiksi maailmanlaajuinen ruoan hinnan nousu kuivuuden, tulvien ja äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyessä tulee näkymään myös suomalaisten kukkarossa. Lisäksi esimerkiksi merenpinnan nousu ajaa ihmisiä pois kotialueiltaan ja aiheuttaa ilmastopakolaisuutta, johon kaikkien maiden tulee varautua”, sanoo ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Maiden tekemät lupaukset sisältävät todennäköisesti myös suunnitelman siitä, miten rikkaat maat rahoittavat köyhiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa sekä päästöjen hillitsemisessä.

”Ilmastonmuutoksesta eniten kärsivät ihmiset eivät ole itse aiheuttaneet muutosta, joten on oikeudenmukaista, että kriisistä vastuussa olevat rikkaat maat auttavat köyhimpiä maita selviämään”, Kangas sanoo.

Limassa sovitaan maakohtaisten lupausten lisäksi siitä, mitä Pariisin kokouksessa solmittavan maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen tulisi sisältää. Liman kokous siten luo pohjan koko Pariisin kokouksen onnistumiselle. Onnistumien vaatii WWF:n mielestä esimerkiksi maailmanlaajuista tavoitetta luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2050 mennessä.

Suomalaisia nuoria kokouksessa edustaa WWF Suomen vapaaehtoistyöntekijä Liisa Kallio, joka mukana neuvotteluissa Allianssin ilmastodelegaattina. Seuraa Liisa Kallion matkaa WWF Suomen Facebook-sivuilla.

Virallinen kokoussivu

Sivusto, johon järjestöt koostavat tietoa kokouksen kulusta