Sarvikuonoja tapettiin laittomasti ennätysmäärä

Sarvikuonoja salametsästettiin ennätysmäärä Etelä-Afrikassa vuonna 2014. Tänään julkaistun tiedon mukaan viime vuoden aikana tapettiin laittomasti 1215 sarvikuonoa.

Etelä-Afrikan hallituksen tänään julkistamien tietojen mukaan maassa tapettiin viime vuonna yli 100 sarvikuonoa laittomasti lähes joka kuukausi. Tämä tarkoittaa 21 prosentin kasvua vuonna 2013 salametsästetystä 1004 sarvikuonosta.

”Näin laaja tappaminen osoittaa, että sarvikuonojen salametsästys on enenevästi osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Maan metsänvartijat tekevät kentällä kaikkensa suojellakseen sarvikuonoja, mutta vain globaalin tason ponnistelut voivat pysäyttää tämän laittoman kaupan. Etelä-Afrikan tulee lisätä pyrkimyksiään salametsästyksen ja eläinten osien laittoman kaupan pysäyttämiseksi ja Vietnamin täytyy ryhtyä pikaisiin toimiin villieläinten osien, kuten sarvikuonon sarven, laittoman käytön lopettamiseksi”, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Salametsästys keskittyi Krugerin kansallispuiston alueelle, jossa elää valtaosa Etelä-Afrikan sarvikuonoista. Yli 827 sarvikuonoa tapettiin kansallispuiston alueella, mikä tarkoittaa lähes kahta kolmasosaa koko maassa tapetuista sarvikuonoista. Tällä hetkellä Etelä-Afrikassa elää noin 20 000 sarvikuonoa – yli 80 prosenttia koko maailman sarvikuonoista.

Etelä-Afrikan viranomaiset ilmoittivat myös 386:sta viime vuoden aikana tehdystä sarvikuonoihin liittyvästä pidätyksestä. Tehostettu lainvalvonta ei yksin kuitenkaan ole tarpeeksi. Botswanassa järjestetään maaliskuussa konferenssi, jonka tarkoituksena on keskustella salametsästyksen sosiaalisista, taloudellisista ja ympäristövaikutuksista sekä esittää keinoja kansainvälisen laittoman kaupan pysäyttämiseksi.

Lisätietoja:

Suojeluasiantuntija Tanja Pirinen WWF Suomi, 040 840 0058