Earth Hour kutsuu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle – Ruuan ilmastovaikutuksia voi pienentää syömällä enemmän kasviksia

WWF:n Earth Hour sammuttaa jälleen turhat valot ympäri maailman lauantaina 28. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Maailman suurinta ilmastotapahtumaa vietetään Suomessa tänä vuonna teemalla maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka aiheuttaa viidenneksen hiilidioksidipäästöistä, mutta ilmastovaikutuksia voi vähentää merkittävästi kasvispainotteisella ruokavaliolla.

Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on kuitenkin helppo pienentää esimerkiksi korvaamalla osa lihasta kasviksilla tai kestävästi kalastetulla kalalla.

”Yhden sianlihakilon tuottamiseen tarvitaan noin neljä kiloa viljaa, jolla voitaisiin eläinten sijaan ruokkia ihmisiä. Viljelyskäyttöön ei voi jatkuvasti raivata uutta maata ilman, että luonnon monimuotoisuus kärsii”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Vastuulliset ruokavalinnat ovat pieniä tekoja, joilla on suuri vaikutus. Eläinperäiset raaka-aineet kuluttavat vesivaroja ja tuottavaa maatalousmaata sekä aiheuttavat ilmastovaikutuksia useimmiten vähintään kaksinkertaisesti verrattuna kasvisperäisiin raaka-aineisiin. Hampurilaisaterian tuotantoon tarvitaan peltopinta-alaa lähes kahdeksan kertaa yhtä paljon kuin spagetti ja tomaattikastike -annoksen tuottamiseen.

”Toivomme, että mahdollisimman moni sammuttaa lauantaina 28.3. kello 20.30 valot sekä sosiaalisen median, ja nauttii Earth Hourin aikana ekologisesta ruoasta ja läheistensä seurasta. Annetaan hengähdystauko sekä maapallolle että itsellemme.”

Earth Hour inspiroi illallisiin

Illallisteema näkyy tänä vuonna Earth Houriin osallistuvien kaupunkien ja muiden tahojen järjestämissä tapahtumissa. Helsingissä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tarjoaa piknikin onnekkaille arvonnan voittajille Olympiastadionin tornissa, Tampereella ja Lahdessa tarjoillaan asukkaille Earth Hour -tunnin aikana kasviskeittoa ulkosalla.

Earth Hour -verkkosivuston kartasta voi etsiä oman lähialueen Earth Hour -tapahtumia sekä ilmoittaa itsensä tai oman tapahtumansa mukaan. Sivustolta löytyy oppaita kouluille ja yrityksille sekä muita vinkkejä Earth Hourin viettoon, ja siellä julkaistaan myös villiyrttikokki Sami Tallbergin ilmastoystävällisiä reseptejä.

Lisätietoja:
pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461
tiedottaja Kaisa Ryynänen, WWF Suomi, 050 345 5307

www.earthhour.fi

WWF:n Earth Hourissa ihmiset ympäri maailmaa sammuttavat turhat valonsa tunniksi lauantaina 28.3.2015 kello 20.30–21.30 paikallista aikaa. Earth Hour järjestetään tänä vuonna kansainvälisesti jo yhdeksättä kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä toimimaan ilmaston hyväksi sekä viestiä päättäjille ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeydestä. Earth Houriin osallistui viime vuonna yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia sekä valtava joukko yrityksiä, oppilaitoksia ja muita yhteisöjä. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja viime vuonna jo kymmenet tuhannet suomalaiset näyttivät tukensa ilmastonsuojelutyölle ottamalla osaa pimeään tuntiin.

Sinua saattaa kiinnostaa