WWF:n Vuoden luontokirjan tähtiä ovat metsänsiimeksen limasienet ja pikkuiset jäkäläpilkut

Professori Helena Ranta valitsi viidestä finalistista WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2016 Metsän salainen elämä -teoksen. Kirjan on julkaissut Gaudeamus. Kirjan ovat toimittaneet Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén ja Terhi Ryttäri.

Metsässä käy sellainen kuhina ja kuiske, ettei ihmissilmä tai -korva tiedäkään! Tätä salamyhkäistä elämää voittajateos avaa.

Voittajakirjan valinnut WWF:n hallintoneuvoston jäsen, professori Helena Ranta kuvailee löytäneensä kirjan myötä kiehtovan ja haasteellisen näkökulman luontoon. Kirja löytää pikkuriikkisistäkin metsän lajeista hämmästyttäviä piirteitä.

”Ja kuvittelin tuntevani luonnon hyvin! Toimituskunta on tehnyt rohkean tyylivalinnan, joka toimii. Kirjan laaja kirjoittajajoukko kertoo rikkaasti ja perusteellisesti suomalaisen metsän pikkuotuksista, joista mitättömimmätkin ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle, ja osa luonnon monimuotoisuutta”, Ranta perustelee valintaansa.

Professori Ranta toivoo, että uudet ja vanhat luonnonystävät viettäisivät aikaa kirjan parissa. Ranta löysi kirjaa lukiessaan suosikkinsa, jonka haluaa metsässä nähdä.

”Kaikista uusista ja jännittävistä tuttavuuksista toivon joskus näkeväni luonnossa suomenkultiaisen.”

Tekijät haluavat näkymättömän näkyväksi

Kirjan yksiin kansiin koonnut nelikko alkoi itsekin katsella metsäluontoa uusin silmin.

”Näkee sellaista, mitä ei aiemmin huomannutkaan: limasieniä, erilaisia hyönteisiä ja pienenpieniä jäkäläpilkkuja. Toivomme, että kirja päätyy myös niiden käsiin, jotka tekevät metsiä koskevia päätöksiä. Se voi avata uuden ja entistä monipuolisemman näkökulman metsien käyttöön ja suojeluun”, toimittajat kuvailevat.

Kirjassa ääneen pääsevät tutkijat, jotka ovat löytäneet Puutteellisesti tunnetut ja uhanalaiset metsälajit -ohjelman aikana lähes 2000 Suomelle uutta eliölajia, joista peräti 500 on tieteelle ennestään tuntemattomia.

”Kun metsien pienoismaailmaa tuntee paremmin, alkaa kirjaimellisesti nähdä metsän puilta. Pienilläkin metsän eliöillä on arvonsa ja merkityksensä. Näitä eliöitä on syytä kunnioittaa ja vaalia nykyistä paremmin. Niin, ilman niitä metsää ei edes olisi”, nelikko kertoo.

Kirjasta ilmenee muun muassa, että metsässä on käynnissä ihmissilmältä piilossa varsinainen saippuaooppera.

”Metsän pienillä eliöillä on laaja suhdeverkosto, jossa autetaan toinen toista, mutta käydään myös veristä kilpailua”, toimittajat kertovat.

Kiinnostus luonnonsuojeluun voi herätä myös lukemalla

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin työ etsiä kaikista kilpailuun osallistuneista luontokirjoista viisi finalistia suojelujohtaja Jari Luukkosen kanssa oli kaikkea muuta kuin helppo. Kilpailuun lähetettiin 22 teosta.

”Tänä vuonna esikarsinnan tekeminen oli erityisen vaikeaa. Joukossa oli monia kirjoja, jotka ansaitsisivat palkinnon. Minua ilahduttaa se, että yhä useammat kustantajat julkaisevat luontokirjoja. Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun voi herätä myös lukemalla, ei ainoastaan luonnossa liikkumalla”, Rohweder kertoo.

Vuoden luontokirja -finaaliin pääsivät myös Kimmo Ohtosen Karhu – voimaeläin (Docendo), Hannu Hautalan Palokärki (Metsäkustannus), Juha Laaksosen ja Riku Lumiaron kirjapari Utelias kettu ja muita nisäkkäitä sekä Tarkka haukka ja muita lintuja (Tammi) ja akateemikko Ilkka Hanskin kirja Tutkimusmatkoja saarille (Gaudeamus).

Professori Helena Ranta antoi keväällä menehtyneen Hanskin kirjalle kunniamaininnan. Kirja on upea kokonaisuus, jossa maailmanlaajuisesti tunnettu ekologi Hanski kertoo saarista meiltä ja muualta.

”Olen iloinen siitä, että Ilkka Hanskin kirja sai kunniamaininnan. Se on kunnianosoitus Hanskille hänen vaikuttavasta elämänurastaan. Kirja kuvaa paitsi kirjoittajan uteliaisuutta tutkijana, myös luonnon monimuotoisuuden heikkenevää tilaa konkreettisin esimerkein. Uskon, että jokainen joka lukee kirjan, saa palon kantaa oma kortensa kekoon, jotta voisimme turvata hyvän elämän tuleville sukupolville”, Rohweder summaa.

Lisätietoja WWF Suomi:
Pääsihteeri Liisa Rohweder, 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi
Viestintäharjoittelija Saara Tunturi, 050 305 4423, saara.tunturi@wwf.fi

Lisätietoja Metsän salainen elämä -kirjan toimittajilta:
Eeva-Liisa Hallanaro 0400 200837
Saija Kuusela 040 6722 751
Aino Juslén 0503109703
Terhi Ryttäri 0400 148692

Eeva-Liisa Hallanaro työskentelee luontoon ja ympäristöön erikoistuneena tietokirjailijana, Saija Kuusela ekosysteemipalveluiden yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa, Aino Juslén eläintieteen yksikön johtajana Luonnontieteellisessä keskusmuseossa ja Terhi Ryttäri vanhempana tutkijana luontotyyppien suojelun yksikössä Suomen ympäristökeskuksessa.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978 eli tänä vuonna palkinto jaettiin 39. kerran Kilpailun valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2015 kilpailun voitti Mika Honkalinnan teos Korppiretki (Maahenki).