Nämä viisi historiallista saavutusta antavat toivoa luonnonsuojelulle

Jatkuvista huolestuttavista luonnonsuojelu-uutisista huolimatta monien lajien suojelussa on saavutettu viimeisen vuoden aikana merkittäviä parannuksia. Tänään vietettävä maailman villin luonnon päivä (World Wildlife Day) on omistettu maapallon arvokkaille eläimille ja kasveille.

Listasimme päivän kunniaksi viisi suurta luonnonsuojelun saavutusta vuoden ajalta:

  1. Villien tiikereiden määrä kääntyi ensimmäistä kertaa kasvuun koko luonnonsuojelun historiassa
  2. Isopandojen määrä on saatu kasvuun, eivätkä ne ole enää yhtä uhanalaisia kuin ennen
  3. Kaikki kaupankäynti maailman eniten laittomasti kaupatulla eläimellä, muurahaiskävyllä, on nyt laitonta
  4. Maailmanperintökohteet saivat jatkoaikaa
  5. Kiina on päättänyt kieltää norsunluukaupan tämän vuoden loppuun mennessä

”Saavutukset ovat historiallisia, sillä niillä on valtava vaikutus lajien säilymiselle. Esimerkiksi Kiinan päätös kieltää norsunluukauppa kokonaan antaa toivoa afrikannorsuille, joiden salametsästysluvut ovat olleet hälyttäviä”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Villien tiikereiden määrän romahdus saatiin pysähtymään

 

Villinä elävien tiikereiden määrä on vähentynyt sadassa vuodessa 97 prosentilla. Viime huhtikuussa villien tiikereiden määräksi laskettiin 3890, mikä on ensimmäinen kerta suojelutyön historiassa, kun tiikereiden lukumäärä on kasvanut. Vielä 2010 tiikereitä oli jäljellä 3200 yksilöä.

 

Pandoja ei enää luokitella erittäin uhanalaisiksi

 

Vapaana elävien isopandojen (Ailuropoda melanoleuca) populaatiot ovat kasvaneet. Isopandat luokitellaan nyt kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan vaarantuneiksi. Aiemmin isopandat luokiteltiin erittäin uhanalaisiksi. Isopandojen kanta on kasvanut 17 prosentilla viimeisen vuosikymmenen aikana. Vapaana eläviä pandoja arvioidaan olevan Kiinassa 1864 yksilöä.

Muurahaiskävylle suojelua

 

Muurahaiskäpy (Pholidota) on eniten laittomasti myyty eläin maailmassa. Syksyllä valtiot sopivat CITES-kokouksessa, että kaikki kaupankäynti muurahaiskävyllä kielletään. Kymmenessä vuodessa on tapettu yli miljoona villiä muurahaiskäpyä. Eläimen lihaa pidetään luksuselintarvikkeena ja sen osia käytetään rohtoina ja lääkkeinä. Ostajat löytyvät Kiinasta ja Vietnamista.

Maailmanperintökohteille jatkoaikaa

Lähes puolet kaikista Unescon maailmanperintöluettelon luontokohteista on uhattuna teollisuuden, kuten kaivostoiminnan sekä öljyn- ja kaasunporauksen takia. Nämä arvokkaat alueet ovat myös koteja monille uhanalaisille lajeille.

Lokakuussa Belizen uhanalainen koralliriutta sai jatkoaikaa, kun viranomaiset päättivät keskeyttää öljyn etsinnän alueella.

Espanjan hallitus peruutti joulukuussa suunnitelmat ruopata Donañan kansallispuistossa. Alue on koti yli 4000 kasvi- ja eläinlajille, joiden joukossa on uhanalaisia lintuja ja maailman harvinaisin kissaeläin, iberianilves (Lynx pardinus).

WWF kampanjoi yhä norsujen salametsästyksen lopettamiseksi Selous’n riistansuojelualueella, joka on Tansanian suurin luonnonsuojelualue. 90 prosenttia alueen norsuista on hävinnyt vain 40 vuodessa.

Kiina kieltää norsunluukaupan

Kiina päätti joulukuussa kieltää norsunluukaupan tämän vuoden loppuun mennessä. Kielto on merkittävä edistysaskel norsujen suojelemisessa salametsästykseltä, sillä suurin osa salametsästettyjen afrikannorsujen syöksyhampaista päätyy myyntiin Kiinan markkinoille.

”Toivon, että Kiinan viranomaiset todella pitävät kiinni tästä päätöksestä, sillä se vaikuttaisi merkittävästi myös salametsästyspaineeseen”, Pirinen sanoo.