Auta selvittämään mysteeri – onko WWF:n Luontoliven liito-orava vaihtanut maisemaa?

Liito-orava, yksi WWF:n Luontolive -sivuston pääosanesittäjistä, on näyttäytynyt viime päivinä aiempaa harvemmin. Kaipaammekin nyt havaintoja: jos näet liito-oravan, ilmoita siitä tämän lomakkeen kautta tai somessa käyttämällä #luontolive-hashtagia. Voit katsoa Luontoliveä osoitteessa luontolive.wwf.fi.

Alla olevalla videolla näkyvät viimeiset havainnot liito-oravasta. Kyseessä on mahdollisesti koiras, joka kävi etsimässä naarasta.

Pesäkolossa ei ole nähty liito-oravaa sitten lauantain.

”Jos liito-orava todella on vaihtanut pesäkoloa, harkitsemme kameran paikan vaihtamista, mikäli se on mahdollista liito-oravaa häiritsemättä. Vaikka olemme jo nyt saaneet todistaa livekuvissa hienoja hetkiä, kuten kahden liito-oravan kohtaamista, on tavoitteenamme päästä seuraamaan metsiemme myyttisen liitelijän elämää koko kevään ajan. Esimerkiksi poikasten näkeminen suorassa lähetyksessä olisi upeaa”, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sanoo.

Tutkija Ilpo Hanskin (Liito-orava – Biologia ja käyttäytyminen, 2016) mukaan liito-oravilla on vuoden mittaan käytössään useita pesiä. Pesien vaihtoväleissä on suurta vaihtelua vuodenajasta riippuen, ja esimerkiksi poikasten aikana naaraat ovat suurimman osan ajastaan samassa pesässä. Liito-oravat voivat vaihtaa pesää esimerkiksi silloin, jos pesässä on loisia tai jos ne tuntevat olonsa turvattomaksi.

”Totta kai olemme pohtineet sitäkin, voisiko liito-orava säikkyä livekameraa tai sen asennusta. Kamera kuitenkin vietiin paikoilleen jo huhtikuun alussa, ja seurasimme liito-oravaa parin viikon ajan ennen Luontolive-sivuston julkaisua. Mitään merkkejä siitä, että liito-orava olisi häiriintynyt kamerasta, emme nähneet”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

WWF kaipaa nyt yleisön apua: jos havaitset liito-oravan Luontolivessä, ilmoita siitä joko tämän lomakkeen kautta tai somessa käyttämällä #luontolive-hashtagia. Näin WWF saa arvokasta tietoa siitä, onko liito-orava todella vaihtanut maisemaa ja voi tarvittaessa harkita kameran sijoittamista uudelleen.

Edellisen kerran liito-orava nähtiin pesässä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Voit katsoa yön tapahtumat tältä videolta:

WWF:n viime viikolla avaaman Luontolive-sivuston tavoitteena on levittää tietoa harvinaisista eläinlajeista ja niiden kohtaamista uhkista sekä innostaa ihmisiä osallistumaan luonnon suojeluun. Tarkoituksena on, että osoitteessa luontolive.wwf.fi on toiminnassa vähintään yksi kamera ympäri vuoden. Liito-oravakamera, joka kuvaa eläimen pesäkoloa, on toteutettu yhteistyössä luontokuvaaja Benjam Pöntisen kanssa. Kamera sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Liito-oravan lisäksi suoria lähetyksiä tähdittää myös metsäpeura. WWF avaa vuoden mittaan myös muita kameroita, joista kerrotaan tarkemmin suunnitelmien edetessä.

WWF:n Luontolive osoitteessa luontolive.wwf.fi

Kuva-, video- ja haastattelupyynnöt:
Viestinnän asiantuntija Joonas Fritze, 040 840 8500, [email protected]