Rotterdamin öljyonnettomuudessa tahriintui jopa tuhat joutsenta – ensimmäiset päässeet viimein vapaaksi

Rotterdamin satamassa Hollannissa sattui juhannuspäivänä onnettomuus, jossa norjalaisesta tankkerista valui 200 tonnia raskasta polttoöljyä mereen. Onnettomuudessa tahriintui jopa noin tuhat kyhmyjoutsenta, joista ensimmäiset pääsivät viimein takaisin luontoon lauantaina 14. heinäkuuta. H-hetkellä lintuja pelastamaan matkasi myös WWF Suomen vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin ja -kouluttajiin kuuluva Vesa Nurminen. Tunnettu eläinpelastaja ja eläkkeellä oleva palomies Nurminen kuvailee eläinpelastusoperaatiota massiiviseksi.

Kiinni otetut joutsenet ovat olleet useita päiviä suojassa valtavassa telttakylässä, jonka järjestöt kokosivat viranomaistuella pikaisesti Rotterdamin satamaan heti onnettomuuden jälkeen. Lintujen hoitoon ja puhdistukseen koottuja keskuksia on useampia, ja Nurminen työskentelee niistä isoimmassa.

”Täällä on noin 580 lintua sisällä, eikä ainuttakaan niistä ole vielä voitu päästää takaisin luontoon. Operaatio on massiivinen”, Nurminen kertoi tiistaina ennen ensimmäisten lintujen vapauttamista.

Telttoja on keskuksessa kaksi. Toisessa niistä on pesua odottavia, öljyyntyneitä lintuja, kun taas toisessa teltassa odottaa liukuhihnamainen hoitoprosessi: joutsen tulee teltan toisesta päästä sisään verikokeeseen ja pesuun, mistä se siirretään vuorokaudeksi rauhoittumaan. Tämän jälkeen puhdistettu lintu pääsee allasalueelle ja kuivahäkkeihin odottelemaan jatkotoimia. Ruokaa kuluu trukkilasteittain.

”Eilen keskiviikkona sain eroteltua altaasta 38 lintua, jotka menevät eläinlääkärin tarkastukseen ja rengastukseen. Jos nämä vaiheet menevät hyvin, voi olla, että saamme tänään ensimmäiset linnut vapaaksi.”

Saman viikon lauantaina ensimmäiset puhdistetut joutsenet vapautettiin viimein luontoon. Kaikkiaan vapautettuja joutsenia on jo kymmeniä.

Katso videolta, miten joutsenet astelivat jälleen luontoon.

Sulkiaan pudottaneet joutsenet jäivät kiikkiin

Rotterdamin öljyonnettomuus juhannuspäivänä sattui varsin ikävään aikaan. Joutsenilla oli juuri sulkasato, minkä vuoksi niitä oli satama-alueella runsaasti. Muita lintulajeja on ollut hoidettavana varsin vähän.

Nurminen kertoo havainneensa, että kiinni otetuista joutsenista nuorimmat näyttävät olevan vanhempia yksilöitä huonommassa kunnossa.

”Linnut syövät hyvin, mutta etenkin nuorten joutsenten kuivuminen kestää pitkään. Näyttäisi siltä, että aikuiset joutsenet ovat jo oppineet huolehtimaan itsestään paremmin. Ne ovat ehkä kokeneet jo aiemmin jotain likaantumisia, ja ehkä siksi niiden höyhenpuvun kuntoon laittaminen sujuu helpommin”, hän arvelee.

 

Öljyyntyneiden joutsenten pelastusoperaatio Euroopan suurimmassa satamassa jatkuu Nurmisen arvion mukaan vielä kolme viikkoa. Pelastustoimintaa ovat organisoineet viranomaiset, EUROWA-verkosto sekä SON-Response ja Sea Alarm -järjestöt, joista jälkimmäisen öljyyntyneiden eläinten hoitoverkostoon WWF Suomi kuuluu (*. Päivittäin pelastustöissä työskentelee vajaat sata ihmistä.

WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki on tyytyväinen, että myös suomalaista asiantuntijuutta hyödynnetään Rotterdamissa.

 

”Lisäksi saamme erittäin arvokasta oppia ja kokemusta vastaavien öljyonnettomuuksien varalle Suomessa”, Niinimäki sanoo.

Sitä, miten moni kiinni otetuista joutsenista selviää takaisin luontoon, on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Tarkkailijoiden mukaan tahriintuneita joutsenia ui edelleenkin meressä ja ne matkaavat alueelta pois ja takaisin. Lisäksi tahriintumattomia joutsenia tavataan merialueella, jossa polttoöljyä edelleen on.

”Kun saavuin maanantaina, minulle kerrottiin, että öljyä on edelleen erittäin laajalla alueella”, Nurminen sanoo.

Lisätiedot:

WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, 050 524 3206, [email protected]

*) Täsmennetty 16.7. pelastustoimintaa järjestävien tahojen osalta.

Päivitetty 17.7.: Ensimmäiset joutsenet on saatu palautettua takaisin luontoon.