Uhanalainen Saimaan järvitaimen saa kutupaikkoja Jyrkylinjoen talkoissa – jyrkän kosken takaa taimenelle avautuu kilometreittäin elinympäristöä

WWF, K-ryhmä ja Itä-Suomen jokitalkkari kunnostavat viikonloppuna talkoovoimin Jyrkylinjokea Heinävedellä, jotta uhanalaisen Saimaan järvitaimenen nousu jokeen helpottuu. Talkoolaiset kunnostavat taimenelle myös lisääntymis- ja poikasalueita jokireitin eri kohtiin. Perjantaina ja lauantaina pidettävät talkoot ovat osa WWF:n ja K-ryhmän monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä Suomen vaelluskalojen pelastamiseksi.

Jyrkylinjoen kohteessa taimenen nousuesteenä on Saimaaseen laskeva jyrkkä koski, jossa on ollut ennen pato. Talkoolaiset kynnystävät koskea ja luovat kosken reunoille kalan nousua helpottavan kalapolun.

”Taimenille kunnostetaan myös lisääntymis- ja poikasalueita pitkin jokivartta, jotta kala saataisiin palaamaan jokeen ja sen luontainen lisääntyminen onnistuisi. Kun taimenen kutuaika lokakuun lopulla koittaa, paikalliset voivat konkreettisesti nähdä taimenia kutemassa kunnostetuilla alueilla”, kertoo WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Vihtonen vinkkaa, että syksyistä kutua kunnostetuissa soraikoissa voi tarkkailla esimerkiksi Säynetlahden sillalta.

Jyrkylinjoen talkoot kestävät kaksi päivää. Kohde on paikoin jyrkkä, ja murikoiden siirtely rautakangella ja käsipelillä on raskasta ja pikkutarkkaakin. Talkootyö kuitenkin palkitsee, sillä sen ansiosta uhanalaiselle taimenelle vapautuu jopa noin kymmenen kilometriä potentiaalista lisääntymis- ja elinaluetta.

Maankuulut kalavedet kunnostettavana

Viikonlopun talkoisiin osallistuva K-Market Pirkan kauppias Sami Salminen pitää paikallisen kalastuksen tukemista ja kalakantojen elpymistä tärkeänä.

Heinävedellä on maankuuluja kalavesiä ja niistä on huolehdittava yhdessä. Osallistumalla talkoisiin haluan toimia esimerkkinä alueen kaikille asukkaille ja matkailijoille’’, Salminen sanoo.

Itä-Suomen jokitalkkari Pekka Huupponen kertoo, että taimen voi alueella huonosti ja se on lisääntynyt liian pitkään vain istuttamalla.

”Itä-Suomessa on nukuttu Ruususen unta – nyt on viimeiset hetket saada kannat turvattua ja luonnonkutu varmistettua”, hän sanoo.

WWF:n ja K-ryhmän monivuotinen yhteistyö uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi käynnistyi viime vuonna. Viiden vuoden aikana tavoitteena on avata kalan kulkua haittaavia vaellusesteitä, kuten tierumpuja tai vanhoja patoja eri puolilla Suomea. Lisäksi kaloille tehdään virtavesiin kutupaikkoja talkootöillä. Ensimmäisen talkoosyksyn aikana eri puolilla Suomea avattiin 9 nousuestettä ja rakennettiin 60 kutusoraikkoa. Yhteistyön tunnistaa ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista.

“K-Kalapolut-yhteistyö on jatkoa pitkäjänteiselle työllemme kestävien kalakantojen puolesta. Pilottisyksyn aikana oli ilo nähdä, miten vahva talkoohenki Suomessa vallitsee. Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme kutsua jälleen kaikki suomalaiset talkoisiin uhanalaisten vaelluskalakantojemme puolesta’’, sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Heinäkuussa uusia kutureittejä avattiin myös Kuhmossa.

Lisätiedot:

Manu Vihtonen, virtavesiasiantuntija, WWF Suomi, [email protected], puh. 040 505 0620

Inka Karjalainen, K-Kalapolut-kohdekoordinaattori, K-ryhmä, [email protected], puh. 050 320 8473

Itä-Suomen jokitalkkari Pekka Huupponen [email protected] 050 34 12 437

Seuraa K-ryhmän ja WWF:n yhteistyön etenemistä ja katso animaatio Suomen vaelluskaloista sekä kutuesteistä ja niiden purkamisen vaikutuksista sivustolta http://kesko.fi/kalapolut. Sivustolla voi myös ilmoittautua tuleviin kesän ja syksyn talkoisiin.

Lue lisää WWF:n virtavesityöstä: wwf.fi/virtavedet.