Kirkkonummella kunnostettiin puroa uhanalaisille vaelluskaloille sopivaksi

Kirkkonummella kunnostettiin talkoovoimin Hirsala Golfin alueen läpi virtaavaa puroa. Tavoitteena on saada erittäin uhanalaisille meritaimenille lisää elin- ja lisääntymisalueita.

Reilut parikymmentä talkoolaista huhki tiistaina Kirkkonummen Hirsalassa WWF:n, Hirsala Golfin ja K-ryhmän järjestämissä Långvikin puron kunnostamistalkoissa. Kyseinen puro laskee Finnträskin järvestä mereen, ja talkoissa kunnostettiin Hirsala Golfin läpi virtaavaa noin puolen kilometrin osuutta.

Kivenjärkäleet loiskahtelivat veteen ja rapa roiskui, kun vapaaehtoiset kohensivat puroa luonnontilaisemmaksi ja jälleen solisevaksi. Vaikka työ oli raskasta, talkoolaiset hihkuivat innosta, sillä muutos oli silminnähtävissä.

”Katsokaa, miten eri näköinen siitä tuli!” yksi talkoolaisista huudahti.

”Sehän alkaa jo solista!” toinen huomasi pian.

Kallisarvoinen kutupuro?

Työtä riitti koko päiväksi: jokea kohennettiin luonnontilaisemmaksi haravoimalla sekä lisäämällä sinne kiviä ja puunrunkoja. Lisäämällä jokeen kiviä ja puuainesta pyritään parantamaan sen virtaamisnopeutta, jolloin purosta tulee solisevampi ja ennen kaikkea monimuotoisempi ja eri virtavesilajeille soveltuvampi.

Virtavesitalkoot Hirsalassa

”Puro on paikoitellen pahasti umpeutunut, minkä takia tällä osuudella ei ole riittävästi taimenille sopivia lisääntymispaikkoja tai kuoriutuvien poikasten vaatimia piilopaikkoja”, WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen selitti.

”Ei sitä monta kertaa pääse puroa kitkemään!” totesi yksi talkoolainen, joka huhki kainaloitaan myöten purossa.

Kun uoma kunnostetaan, pääsevät merestä asti nousevat kalalajit liikkumaan ja kutemaan joessa esteettömästi. Solisevan raikkaana ja hapekkaana puro varmasti houkutteleekin kaloja.

”Päättäväisyydellä ja yhteistyöllä voidaan lyhyessäkin ajassa parantaa lajien elinolosuhteita. Keskon kaltaisen rohkean kumppanin kanssa saadaan monivuotisessa yhteistyössä jo huomattavia vaikutuksia aikaan. Ja kaiken lisäksi onhan tämä pirun kivaakin”, hehkutti WWF:n asiakkuuspäällikkö Juuso Lautiainen puron pohjalta.

”Kuka siis tietää, vaikka tästä Långvikeniin laskevasta purosta voi muodostua vaeltaville virtavesikaloille kallisarvoinen kutupuro”, Vihtonen totesi.

Kalapolut auki

Virtavesien eli jokien, purojen ja norojen patoamisen ja perkaamisen seurauksena niissä elävä lajistomme on uhanalaistunut voimakkaasti. Kaikki vaelluskalalajimme ovat tätä nykyä uhanalaisia: jopa 90 prosenttia Suomen lohikannoista on menetetty kuluneen puolen vuosisadan aikana, ja 60 meritaimenjoesta on jäljellä enää 11. Siksi jokien ja purojen kunnostaminen on kaloille elintärkeää.

Talkoot olivat osa WWF:n ja K-ryhmän vuonna 2017 alkanutta K-Kalapolut-yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi. Yhteistyön aikana avataan vähintään 50 nousuestettä ja tehdään vähintään 100 kutupaikkaa uhanalaisille vaelluskaloille Suomessa. Samalla lisätään tietoisuutta vaelluskalojen uhanalaisuudesta ja järjestetään talkootapahtumia.

Niin kauan kuin kalojen tiet on tukittu tarpeettomilla siltarummuilla, vanhoilla myllypadoilla tai muilla esteillä, kalat eivät pääse nousemaan joissa ja puroissa sijaitseville lisääntymisalueilleen.

”K-Kalapolut-talkoot ovat upea esimerkki siitä, miten jokainen meistä voi osaltaan edistää luonnon monimuotoisuutta. Talkoopäivä luonnossa on hieno kokemus, ja on palkitsevaa nähdä, että uhanalainen taimen on jo palannut aiemmin kunnostamillemme puroille”, sanoi K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, joka myös tarttui talkoissa lapion varteen.

Hirsala Golf on ollut jo parina edellisenä talvena mukana istuttamassa meritaimenen mätimunia alueen läpi virtaavan puron luonnontilaisille osuuksille. Hirsala Golf itse ehdotti puroa kunnostettavaksi kohteeksi K-Kalapolut-sivuston kautta.

”Ympäristöasiat ovat meille todella tärkeitä ja ajattelimme, että tätä kautta saisimme ammattiosaamista mukaan työhön”, talkoisiin itsekin osallistunut kenttämestari Janne Lehto kertoi.

”Vuosi sitten WWF kävi tutustumassa alueeseen ja nyt pääsemme vihdoinkin käytännön työhön. Tässä tapahtuu paljon ja nopeasti”, hän hymyili haravanvarressa.

LISÄTIEDOT:

Manu Vihtonen, virtavesiasiantuntija, WWF Suomi, [email protected], 040 505 0620

Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä, [email protected], 050 306 4081

Janne Lehto, kenttämestari, Hirsala Golf, [email protected], 040 1797 259

https://kesko.fi/kalapolut

http://wwf.fi/virtavedet

#kuteminenkuuluukaikille

#kalapolut