WWF: Tuore raportti vahvistaa ruuantuotannon olevan suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamisen taustalla

Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä raportti kertoo sukupuuton uhkaavan jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia tulevina vuosikymmeninä ihmisen toiminnan takia. Suurimmat taustasyyt luonnon köyhtymiseen löytyvät nykyisestä ruuantuotannosta.

Tänään julkistettu hallitustenvälisen IPBES-luontopaneelin raportti kertoo karuja tuloksia luonnon tilanteesta. Ihmisten elämää ja yhteiskuntien hyvinvointia ylläpitävä luonto ja toimivat ekosysteemit taantuvat kiihtyvää vauhtia. Jos ihmiset jatkavat luonnonvarojen käyttöä nykyisellään, luonnon tarjoamat palvelut, kuten ruoka, puhdas vesi ja raaka-aineiden saanti ovat vaarassa.

“Suurin osa luonnon ihmisille tuottamista palveluista ei ole korvattavissa tieteen tai teknologian keinoin. Esimerkiksi huomattava osa maailman ruuantuotannosta on riippuvaista pölyttäjähyönteisistä ja niiden tuottamista pölytyspalveluista. Jos luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä ei pian pysäytetä, riski korvaamattomien luonnon tarjoamien palveluiden menettämiseksi kasvaa koko ajan”, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

Suurin syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen on maankäytön muutosten aiheuttama luonnon elinympäristöjen tuhoutuminen. Maankäytön muutosten taustalla ovat ensisijaisesti nykyinen ruuantuotanto ja -kulutus. Esimerkiksi suurin syy metsäkatoon on metsien raivaaminen laidunmaiksi ja rehuntuotantoon.

“Eläinperäinen tuotanto vie valtaosan maatalouden pinta-alasta. Samalla maatalousmaalla voidaan ruokkia suurempi määrä ihmisiä, jos ruokavalinnat ovat kasvipainotteisempia. Tämä vähentäisi metsäkatoa ja säästäisi ekosysteemejä”, Nikula sanoo

Toiseksi tärkein tekijä luonnon monimuotoisuuden romahtamisessa on kasvien ja eläinten liiallinen hyödyntäminen, esimerkiksi ylikalastus.

Ruuantuotannossa tärkein askel on eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen. WWF Suomi julkaisi Eat-Lancet-tiedejulkaisuun perustuvan ruokasuosituksensa maaliskuussa. Suositusten mukaan ruokavalioiden on muututtava valtaosin kasvisperäiseksi erityisesti varakkaammissa maissa. Punaista lihaa voi syödä korkeintaan kerran viikossa.

Suomalaisten kuluttaman ruuan vaikutukset eivät näy vain kotimaassa, sillä 40 prosenttia suomalaisten elintarvikkeisiin tarvittavasta maa-alasta on maamme rajojen ulkopuolella ja yli 90 prosenttia haitallisista vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen tapahtuu ulkomailla.

“Meidän pitäisi pystyä varmistamaan, että julkisena hankintana valmistettu ruoka ei aiheuta metsäkatoa toisella puolella maapalloa. Muutos ruokavaliossa on mahdollinen. Esimerkiksi Helsingissä on keskusteltu aloitteesta puolittaa lihan ja maitotuotteiden käyttö kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Toivottavasti muut kaupungit ottavat haasteen vastaan ja näyttävät asiassa esimerkkiä”, Nikula sanoo.

Lisätiedot

Jussi Nikula, ohjelmapäällikkö, puh. 040 595 9002, jussi.nikula@wwf.fi