Kevätkausi käynnistyy WWF:n Luontolivessä – Supersuosittu sääksikamera palaa ruutuun ensimmäisenä

WWF:n suosittu suora lähetys sääksenpesältä alkaa 5. huhtikuuta jo kuudennen kerran. Sääksiä sopii odottaa pesälle hetkenä minä hyvänsä. Pian käynnistyy myös eräs aivan uusi kamera, ja kevätkauden kruunaa Norppalive toukokuussa.

Sääksien pesänrakennusta, munien hautomista ja poikasten varttumista suorana Saimaalta välittävä WWF:n Luontoliven sääksikamera on monena keväänä kerännyt miljoonayleisön. Ennätysvuonna 2020 sääksenpesään kurkistettiin peräti 2,9 miljoonaa kertaa.

Pesältä on kesän lopulla tavannut lentää 2–3 poikasta. Viime keväänä luonto kuitenkin muistutti arvaamattomuudestaan, kun sääksipari toukokuussa äkkiä lopetti muniensa aktiivisen hautomisen. Syynä saattoi olla emojen ravinnonpuute tai munien hedelmöittymättömyys. Yhtä kaikki kyse oli tavallisesta ja luonnollisesta ilmiöstä.

”Samalla se oli konkreettinen muistutus siitä, ettemme voi, halua emmekä saa pyrkiä vaikuttamaan kameran välittämiin luonnon tapahtumiin vaan ainoastaan seurata niitä sopivan välimatkan päästä kuvauskohteita häiritsemättä”, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Yleisön toiveesta lähetystä jatkettiin normaalisti kesän loppuun saakka, ja katselukertoja kertyi pesinnän epäonnistumisesta huolimatta 1,9 miljoonaa. Sääksikamera onkin alusta alkaen lukeutunut WWF:n Luontoliven suosituimpiin lähetyksiin.

”Sääksikameran suosion syynä on Saimaan upeiden näkymien lisäksi varmasti ainakin se, että nämä hienot linnut näkyvät kuvassa suuren osan ajasta. Uskon myös, että luonnon tarkkailu, vaikka virtuaalisestikin, on epävarmoina aikoina tuonut monelle iloa ja lohtua”, Tolvanen sanoo.

Kevään aikana avautuu kaksi muutakin liveä.

“Avaamme aivan uuden, vielä yllätyksenä pidettävän, kameran pääsiäisen jälkeen. Monelle jo kovin rakas Norppalive aukeaa toukokuun alussa.”

Sääkset saapuvat pesälle hetkenä minä hyvänsä

Suora lähetys sääksenpesältä alkaa nyt kuudennen kerran. Viime vuoden tapaan kameraan on yleisön toiveesta asennettu myös mikrofoni.

Vielä pesä on tyhjä, mutta sääksiä sopii odottaa paikalle pian. Aikaisempina vuosina linnut ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla. Viime keväänä ne palasivat pitkältä muuttomatkaltaan Länsi-Afrikasta 12.4.

Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen pitää todennäköisenä, että sääkset saapuvat tutulle pesälleen tänäkin keväänä.

”Sääksi on hyvin paikkauskollinen, joten pari kyllä saapuu samalle pesälle kuin aikaisempina vuosina, kunhan kumpikin selviää pitkästä muuttomatkasta. Hyvillä pesäpaikoilla poikkeaa monesti muitakin sääksiä katselemassa, mutta pesän pysyvät asukkaat yleensä onnistuvat häätämään ne”, Häkkinen sanoo.

Sääksisäätiö on tänä vuonna kamerassa mukana asiantuntijakumppanina. Mukana ovat myös aiemmilta vuosilta tutut yhteistyökumppanit. WWF:n Luontoliven sääksikamera on toteutettu yhteistyössä Pyyvilän osakaskunnan, Juha Taskisen, Live Eyen ja Pukki Visualsin kanssa.

Luontolivellä yli 20 miljoonaa katselua

Sääksikamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa.

Luontoliven talvikausi on nyt taputeltu, kun lintujen talviruokintaa Kuusamossa Oulangan kansallispuiston kupeessa marraskuusta lähtien seurannut kamera suljettiin 31.3. Talvilintukamera päihitti omat aiemmat katseluennätyksensä keräämällä yli puoli miljoonaa katselukertaa.

Sääksikamera aukeaa tiistaina 5.4. kello 8.30 osoitteessa wwf.fi/luontolive/sääksi

Sääksi on iso kalaa syövä petolintu, jonka kanta on Suomessa luokiteltu elinvoimaiseksi: pareja on noin 1 400. Pitkä muuttomatka Länsi-Afrikkaan ja takaisin on kuitenkin vaarallinen, ja sääksiä myös metsästetään matkalla. Kotimaassa sääksillä on paikoin pulaa sopivista pesäpaikoista, sillä ne rakentavat pesänsä useimmiten vanhan, jykeväoksaisen puun latvaan.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF, petteri.tolvanen@wwf.fi, 0400 168 939
Puheenjohtaja Ilmari Häkkinen, Sääksisäätiö, ilmari.hakkinen@pp.inet.fi, 0400 907 310

Kuvapyynnöt: viestinnän asiantuntija Paula Kallio, WWF, paula.kallio@wwf.fi