Norppalive-tähti sai nimen – tässä on Nuppu!

WWF:n Norppalivessä kevään aikana monien sydämet sulattanut norppa, joka tunnetaan nimikoodilla Phs410, on saanut uuden nimen: Nuppu. Nimen valitsi yleisön ehdotusten joukosta sykähdyttävistä eläinkuvistaan tunnettu luontokuvaaja Ossi Saarinen, joka tunnetaan somessa nimellä Soosseli.  

Valokuvaaja Ossi Saarisella oli edessään vaikea valinta: Luontoliven katsojat olivat ehdottaneet Phs410-norpalle jopa yli tuhat eri nimeä, joista hänen piti valita suosikkinsa.  

Nuppu osui pitkästä listasta ehdotuksia heti silmään ja se vain kuulosti jotenkin todella norppamaiselta nimeltä. Mukavan lyhyt ja ytimekäs ja tavallaan myös luonnonläheinen nimi,” Saarinen kertoo. 

Nimen valintaprosessi herätti suurta kiinnostusta, ja ehdotuksia kerättiin lomakkeella Luontoliven nettisivuilla. Muita suosittuja ehdotuksia olivat muun muassa Hertta, Manta, Pulleriina ja Saimi. Phs-tunnuksen lisäksi kutsumanimen omaavia norppia on yli sata ja monet ehdotetut nimet, kuten Saimi ja Hertta, olivat jo käytössä. Nimetyistä norpista monet ovat tutkimusseurannassa, ja osa on saanut nimensä esimerkiksi turkkinsa erikoisten kuvioiden perusteella. Tutkijoiden lisäksi muut tahot ovat antaneet norpille nimiä: esimerkiksi eduskunta nimesi yhden norpan Rouva Puhemieheksi. Lisäksi yleisöäänestyksellä on nimetty norppaliven ensimmäinen tähti, Pullervo. 

Nuppu-norppa esiintyi ensimmäisen kerran Luontolivessä 13. toukokuuta, mutta siitä on tehty havaintoja jo vuosina 2019–2021 Pihlajavedellä. Vuosina 2022–2023 tätä norppaa ei nähty, kunnes se yllättäen ilmestyi Luontoliven kameroiden eteen. Nuppu on naarasnorppa, jonka tarkkaa syntymävuotta ei tiedetä, mutta ensimmäisten havaintojen aikaan vuonna 2019 se oli jo aikuinen.  

Norppalivessä seurataan karvanvaihtoa 

WWF:n Norppalive lähetetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Livekamerassa kuvataan rannoilla ja kivillä pötkötteleviä norppia. Yleensä vedessä elävät norpat viettävät toukokuussa paljon aikaa kuivalla maalla talviturkin vaihtuessa kesäkarvaan.    

Itä-Suomen Yliopiston tutkimusavustaja Pia Mutka kertoo, että Nupun turkki näyttää jo karvanvaihdon kannalta hyvältä.  

“Kuviot erottuvat turkista selkeästi eli karvanvaihto lienee sujunut hyvin, onhan se saanut olla kivellä rauhassa pitkiä aikoja, melkeinpä päivittäin toukokuun alkupuolelta asti”, Mutka sanoo.  

WWF:n Norppalive jatkuu kesäkuun alkuun saakka, ja norppien elämää voi seurata osoitteessa wwf.fi/luontolive/norppalive. 

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.