Tiikerien määrä on kasvanut Bhutanissa

Tuoreen tiikerilaskennan tulokset osoittavat Bhutanissa villinä elävien tiikereiden määrän kasvaneen neljänneksellä vuodesta 2015. 

Bhutan julkaisi tänään kansainvälisenä tiikeripäivänä uuden arvion maan tiikerikannan koosta. Arvion mukaan Bhutanissa elää tällä hetkellä 131 luonnonvaraista tiikeriä. Kanta on kasvanut selkeästi vuodesta 2015, jolloin maassa arvioitiin olevan 103 tiikeriyksilöä. 

”Suojelutoimenpiteet, kuten elinympäristöjen ennallistaminen, paikallisten yhteisöjen osallistaminen sekä ihmisten ja villieläinten välisten konfliktien ehkäiseminen ovat osoittaneet toimivuutensa, ja erittäin uhanalaisen tiikerin kanta on saatu Bhutanissa kasvuun”, iloitsee WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen. 

”Suomalaisillakin on osansa tässä saavutuksessa, sillä tuimme WWF Bhutanin toimintaa vuosina 2009–2021 ulkoministeriön ja WWF-kummien tuella.” 

Vuosina 2021–2022 toteutettu tiikerilaskenta kattoi 85 prosenttia Bhutanin pinta-alasta – yhteensä 32 800 neliökilometriä. Työssä hyödynnettiin muun muassa riistakameroita, jotka kuvasivat 1201 sijaintia eri puolilla maata. Yli 15 prosenttiin näistä kameroista tallentui kuvia tiikereistä. WWF tuki laskentatyötä. 

Himalajalla sijaitsevassa Bhutanissa on tehty tiikerihavaintoja korkeammalla kuin missään muualla maailmassa, yli 4400 metrin korkeudessa. Nämä havainnot osoittavat, että tiikerit voivat elää ja lisääntyä korkeudeltaan hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. 

Bhutanissa luonnon monimuotoisuus on säilynyt pitkään lähes koskemattomana ja alueella elää tiikerien lisäksi muun muassa uhanalaisia aasiannorsuja sekä lumileopardeja. Bhutan on ainoa valtio maailmassa, jossa lumileopardin ja tiikerin elinalueet risteävät. 

Tiikereitä on jäljellä vain murto-osa

Tiikerien levinneisyysalue on alun perin ollut laaja, ja aikoinaan niihin saattoi törmätä aina itäisestä Turkista Indonesian saarille asti. Elinympäristöjen katoamisen ja salametsästyksen takia tiikerien levinneisyysalue on kuitenkin kaventunut huomattavasti. Nykyään tiikereitä elää enää kapeilla metsävyöhykkeillä pääasiassa Intian, Nepalin, Bhutanin, Venäjän Siperian ja Kaakkois-Aasian alueella. 

Vuonna 2010 tiikerimaat asettivat tavoitteekseen tiikerien määrän tuplaamisen vuoteen 2022 mennessä, ja tiikerikannat ovatkin alkaneet elpyä. Vuosi sitten saatiin esimerkiksi uutisia Nepalista, jossa tiikerien määrä onnistuttiin suojelutoimien avulla lähes kolminkertaistamaan. 

Koko maailmassa on silti edelleen vain noin 4500 villinä elävää tiikeriä (arvio vuodelta 2022). Tämä on vain murto-osa entisestä, sillä 1900-luvun alussa luonnonvaraisia tiikereitä arvioidaan eläneen maailmassa noin 100 000. 

”Tiikeri on edelleen erittäin uhanalainen laji ja vaaditaan vielä paljon työtä, jotta tiikerien määrä voi kasvaa myös jatkossa. Esimerkiksi ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja ehkäisevän työn merkitys korostuu entisestään tiikerien määrän lisääntyessä”, Luukkonen toteaa. 

Lisätiedot 

Jari Luukkonen, suojelujohtaja, WWF Suomi, jari.luukkonen@wwf.fi, 040 585 0020