Haastamme suomalaiset torjumaan kurtturuusua ja lupiinia

Eduskunta lisäsi Suomen haitallisten vieraslajien listaan kesäkuun alussa muun muassa kurtturuusun ja lupiinin. Luontaisilta lajeiltamme elintilaa vievät haitalliset vieraskasvilajit ovat kasvava luonnonsuojeluongelma myös Suomessa. WWF vaati pitkään kansallisen listan täydentämistä.

Käytännössä haitallisten vieraslajien listalle lisääminen tarkoittaa sitä, että kurtturuusua ja lupiinia ei enää saa myydä eikä istuttaa. Kurtturuusun osalta kiinteistön omistajan on hävitettävä olemassa olevat kasvustot kolmen vuoden sisällä.

Koska kurtturuusun hävittäminen on työlästä ja hidasta, torjuntatoimet kannattaa aloittaa jo tänä kesänä. Pihamailla helpoin tapa hävittää kurtturuusu on näivettää se leikkaamalla tai repimällä vihreät osat pois kolme kertaa kasvukauden aikana. Sama pitää toistaa muutamana vuonna peräkkäin, minkä jälkeen ruusu näivettyy ja kuolleen varren voi leikata pois. Lupiinikukinnot voi hävittää kaivamalla lupiinit juurineen ylös tai niittämällä. Lupiinin hävittäminen vaatii useita niittokertoja monen vuoden ajan.

Kurtturuusua kasvamassa rannalla Hangossa.

Haitalliset vieraslajit leviävät istutuksista luontoon voimakkaasti. Ne hautaavat alleen luontaisesti Suomessa esiintyviä lajeja ja valtaavat usein kokonaisia elinympäristöjä. Sen seurauksena luonnon monimuotoisuus heikkenee. Esimerkiksi kurtturuusuesiintymien hävittäminen kattavasti, myös sisämaassa on tärkeää, sillä viherpeippo ja monet muutkin lintulajit käyttävät kurtturuusun marjoja ravinnokseen ja levittävät siemeniä jopa parin sadan kilometrin päähän. Meressä kurtturuusun marja voi kellua ja säilyttää siemenet itämiskykyisenä jopa 40 viikkoa. Siten se voi ajautua hyvinkin kauas alkuperäiseltä kasvupaikalta.

Kansallisesti haitallisiin vieraskasvilajeihin kuuluvat kurtturuusun sekä lupiinien lisäksi lännenpalsami, tarha-, japanin- ja sahalinintatar, hamppuvillakko ja kanadanvesirutto. Lisäksi koko EU:ssa kiellettyjä haitallisia vieraskasvilajeja ovat mm. jättiputket ja jättipalsami.

Talkoillaan yhdessä luonnon ja terveyden hyväksi

Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF:n yhteisessä Terve askel luontoon -hankkeessa järjestetään tänäkin kesänä parikymmentä kaikille avointa talkootapahtumaa kurtturuusun ja muiden haitallisten vieraskasvilajien kitkemiseksi. Yhdessä tekeminen on mukavaa, ja työn jäljen näkee nopeasti. Hankkeen omat sekä muiden talkoovetäjien vetämiä kitkentätalkoot ovat nähtävillä osoitteesta https://www.allergia.fi/luontoaskel/talkoot/. Hanke on laatinut käytännöllisen oppaan kurtturuusun ja muiden yleisimpien vieraskasvilajien torjuntaan.

Hankkeessa myös valistetaan ihmisiä yleisemmin luonnon terveysvaikutuksista sekä kannustetaan luonnossa liikkumiseen omatoimisen ja osallistavan, luonnon hyväksi tehtävän vapaaehtoistyön avulla. Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Tule mukaan talkoisiin!

Talkoissa pääset auttamaan luontoa torjumalla haitallisia vieraslajeja.

Ilmoittaudu talkoisiin

Tule mukaan talkoisiin!

Talkoissa pääset auttamaan luontoa torjumalla haitallisia vieraslajeja.