Sääksiemot WWF:n Luontoliven sääksilivessä.

WWF:n Luontoliven sääksikamera sulkeutui – mitä sääkset puuhaavat seuraavaksi?

Sääksien elämän seuraaminen suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä päättyi 31.7. Moni on kysellyt, miten sääksiemojen ja niiden poikasten elämä jatkuu elokuusta eteenpäin. Niiden elämää värittää seuraavaksi syysmuutto.

WWF:n Luontoliven sääksikamera sulkeutui juuri, kun poikaset saavuttivat lentokyvyn. Pertti Saurola ja Juhani Koivu kirjoittavat teoksessaan Sääksi, että pesä on poikasen tukikohta vielä noin kuukauden lentokyvyn saavuttamisen jälkeen. Poikaset yöpyvät pesässä, ja emot ruokkivat niitä.

Seuraava suuri mullistus sääksiperheen elämässä on syysmuutto. Suomalaiset sääkset lähtevät muuttomatkalle etelään elokuun lopulla. Ne etenevät nopeasti. Luomuksen sivuilla voi seurata satelliittisääksien muuttoa lähes reaaliaikaisesti, lisäksi siellä voi tarkastella aiempien vuosien muuttoja ja paluita. Esimerkiksi Iitu-sääksi lähti viime vuonna syysmuutolle 27. elokuuta. Se saavutti Afrikan mantereen jo 27. syyskuuta. Iitu vietti talven Senegalissa. Osa sääksistä muuttaa jopa Afrikan eteläkärkeen saakka.

 

Sääkset palaavat keväällä pohjoiseen, sillä ne ovat varsin paikkauskollisia. Sääksi-teoksen mukaan valtaosa sääksistä pesii alle sadan kilometrin päässä synnyinpaikastaan. Osa sääksistä kuitenkin hakeutuu kauaksikin pesimään.

Kun sääksi on kerran valinnut pesäpaikan, se on sille uskollinen, varsinkin jos pesiminen onnistuu. WWF:n Luontoliven tavoitteena onkin kuvata samaa sääksenpesää myös ensi vuoden huhtikuusta alkaen.

Tänä vuonna sääksien elämää katsottiin 2,4 miljoonaa kertaa. Sääksikamera oli auki huhtikuun alusta heinäkuun loppuun.

Sääksikamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa voi seurata suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Tällä hetkellä osoitteessa luontolive.wwf.fi voi seurata metsäpeurojen elämää. Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals, BCaster ja Frantic.

Luontolive on saatavilla myös sovelluksena. WWF:n ja suomalaisen startup-yritys BCasterin julkaiseman Luontolive-applikaation avulla jokainen voi seurata livekameroita entistä kätevämmin puhelimen välityksellä. Lisäksi se tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden itse kuvata ja jakaa omat upeat luontokokemuksensa. Ilmainen WWF Luontolive -applikaatio ladattavissa sovelluskaupoista.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.