Madagaskarin viidakosta löytyi aiemmin tuntematon kädellinen

Madagaskarin saarelta on löytynyt uusi pieni makilaji. Kyseessä on kokonaan uusi kädellinen, tieteelliseltä nimeltään Microcebus jonahi. Löytö on tärkeä, sillä se osoittaa, että uusia lajeja on yhä mahdollista löytää. Uusi makilaji on kuitenkin jo löydettäessään luokiteltu uhanlaiseksi, sillä metsäkato uhkaa myös Madagaskarin lajien kotimetsiä.

Vain ison juomalasin kokoinen uusi makilaji löytyi Koillis-Madagaskarilta, missä sen elinympäristöä ovat etenkin alankoalueiden viidakot. Löydöksen myötä makilajeja ja alalajeja on nyt yhteensä 113.

Makit vaihtelevat suuresti kooltaan, ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään. Uusi laji kuuluu hiirimakien joukkoon. Sen punaruskea turkki on lyhyt ja tiheä. Häntä on selän tapaan punaruskea. Vatsan puolella turkin väri on vaalean kellertävä. Alue silmien ympärillä on usein muuta turkkia tummempi. Silmien väliin jää kuitenkin valkoinen raita.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Uusi makilaji Microcebus jonahi Madagaskarilla puussa.

Microcebus jonahin voi erottaa sen lähimmästä sukulaisesta Microcebus macarthuriista esimerkiksi pidemmän ruumiinsa ja lyhyemmän häntänsä ansiosta. Lisäksi uudella makilajilla on lähimpään sukulaiseensa verrattuna leveämmät korvat ja leveämpi, mutta lyhyempi pään muoto.

Laji on nimetty madagaskarilaisen primatologian professorin Jonah Ratsimbazafyn mukaan. Ratsimbazafy on omistanut elämäntyönsä saarivaltion makien suojelulle.

Sukupuutto uhkaa suurinta osaa maailman makilajeista, sillä kaikista makeista jopa 98 prosenttia on uhanalaisia. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan lähes kolmasosa makilajeista on äärimmäisen uhanalaisia. WWF keskittyy Madagaskarilla elinympäristöjen suojelun parantamiseen ja metsien palauttamiseen alueille, joilta se on tuhottu.

Uusi makilaji Microcebus jonahi Madagaskarilla puussa.
Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.

Lahjoita alk. 10 €/kk
Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.