Uusi ennätys: Tiikeri havaittu yli kolmen kilometrin korkeudessa Nepalin vuoristossa

Riistakamera ikuisti tiikerin yli kolmen kilometrin korkeudessa itäisen Nepalin vuoristoseudulla. Kyseessä on kaksinkertainen ennätys: Nepalissa ei koskaan aikaisemmin ole tavattu tiikeriä näin idässä eikä näin korkealla.

Tiikeri tallentui kuviin sattumalta. Itse asiassa niiden ei edes aavistettu liikkuvan Kangchenjungan vuoristoalueella itäisessä Nepalissa, jossa eräs toinen järjestö tutki riistakameroiden ja GPS-lähettimien avulla pikkupandojen liikehdintää.

”Siksi ajattelin uutisen kuullessani, että sen täytyi olla leopardi. Vuoristoseutujen asukkaat ilmoittavat aina välillä tiikerihavainnoista, jotka osoittautuvat leopardeiksi”, sanoo WWF Nepalin tiikeriasiantuntija Sabita Malla.

Kuvista ei kuitenkaan voinut erehtyä: tiikeri se oli, vuoristossa, 3 165 metrin korkeudessa.

Havainto on ainutlaatuinen monella tapaa. Siinä missä tiikereiden on tiedetty elävän korkealla vuoristossa esimerkiksi Bhutanissa ja Intiassa, tämä on vasta toinen todiste asiasta Nepalissa. Ensimmäinen todiste saatiin alle vuosi sitten, kun tiikeri tallentui WWF Nepalin riistakamerakuviin 2 500 metrin korkeudessa maan länsirajan tuntumassa. Näin idässä eikä näin korkealla ole tiikeriä tavattu Nepalissa koskaan aikaisemmin.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tiikeri tallentui Red Panda Networkin riistakamerakuviin sattumalta, kun järjestö oli selvittämässä pikkupandojen liikkeitä itäisen Nepalin vuoristoseudulla.

Mikä tärkeintä, uudet kuvat todistavat, että erittäin uhanalainen kissaeläin pääsee kulkemaan elinalueelta toiselle itäisen Nepalin, Intian ja mahdollisesti myös Bhutanin välillä. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä suurena petoeläimenä tiikeri tarvitsee laajan reviirin, mutta ihmisen levittäytymisen vuoksi sen elinympäristö on hyvin pirstoutunut.

”Jo toinen tiikerihavainto näin korkealla Nepalin vuoristometsissä osoittaa, että metsien ja suojelualueiden välille perustetut metsäkäytävät todella toimivat, ja että niitä kannattaa perustaa myös valtioiden välille”, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Tiikereillä on monia mahdollisia syitä hakeutua korkeammalle vuoristoon. Esimerkiksi salametsästys, elintilan hupeneminen ja konfliktit ihmisten kanssa pakottavat niitä liikkeelle, samoin muutokset ilmastossa. Ilmastonmuutoksen edetessä Nepalin vuoristometsistä voi tulla tiikereille yhä tärkeämpiä elinympäristöjä.

”Nyt täytyy varmistaa, että tiikereillä on hyvät elinmahdollisuudet uusilla alueilla. Parhaiten tämä onnistuu yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja viranomaisten kanssa”, Pirinen sanoo.

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.