Harvinaista kuvaa Afrikasta: sukupuuttoon kuolleeksi luultu apinalaji saatiin taltioitua videolle

Piliocolobus bouvieri -apinan arveltiin jo kuolleen sukupuuttoon. Viime vuosina tehdyt havainnot vahvistavat kuitenkin lajin elävän Kongon tasavallan alueella.

Ntokou-Pikoundan kansallispuistossa Kongon tasavallassa liikkuneet WWF:n suojelutyöntekijät saivat keväällä 2021 taltioitua historian ensimmäisen videon Piliocolobus bouvieri -apinasta (englanniksi Bouvier’s red colobus). Harvinaisen lajin arveltiin jo kuolleen sukupuuttoon, sillä siitä ei saatu vahvistettuja havaintoja neljään vuosikymmeneen. Vuonna 2015 Piliocolobus bouvieri onnistuttiin kuitenkin valokuvaamaan Kongon tasavaltaan suuntautuneen tutkimusretken yhteydessä ja sen jälkeen tutkijat ovat yrittäneet saada lajista myös liikkuvaa kuvaa.

”Kuulimme lajille tunnusomaisia huutoja lähistöltä. Kahlasimme Kandeko-joen yli kohti äänten lähdettä ja päädyimme tiheän metsän keskellä olevalle pienelle aukiolle. Meidät palkittiin vilauksella viidestä aikuisesta apinasta ja yhdestä poikasesta ennen kuin ne katosivat metsän kasvillisuuden joukkoon”, kuvaili videon kuvannut WWF:n Jaap Van Der Waarde.

”Videolla näkyy yksi havaitsemistamme apinoista. Se oli utelias urosapina, joka pysyy hännillä lauman liikkuessa ja toimii vartijana.”

Vuonna 2008 Piliocolobus bouvieri luokiteltiin Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n listauksessa äärimmäisen uhanalaiseksi ja mahdollisesti luonnosta kokonaan hävinneeksi lajiksi. Alueen paikallisyhteisöjen asukkaat ovat kuitenkin tienneet apinalajin olemassaolosta. 2015 jälkeen tehtyjen tieteellisten havaintojen perustella laji arvioitiin uudelleen ja luokiteltiin erittäin uhanalaiseksi. Havaintojen ja elinympäristön koon perusteella arviot yksilöiden määrästä liikkuvat 1 000:n ja 10 000:n välillä.

WWF tukee Kongon tasavallan hallituksen suojelutyötä Ntokou-Pikoundan kansallispuiston alueella. Suojelutyötä tehdään yhteistyössä paikallisten alkuperäisyhteisöjen kanssa.

Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.

Lahjoita alk. 10 €/kk
Vuorigorillan poikanen

Auta Sademetsä-kummina

Tuellasi suojelemme luonnon monimuotoisuuden aarreaittoja, joita tuhotaan hälyttävällä vauhdilla. Tavoitteemme on pysäyttää maailman metsäkato vuoteen 2030 mennessä. Siihen pystymme vain yhdessä.