Näin mökkeilet ilmasto- ja luontoystävällisesti – poimi vinkit kestävään kesämökkeilyyn

Luonto ja ilmasto kiittävät, kun niiden puolesta muistetaan tehdä tekoja kesälomallakin. Kokosimme viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään mökkeilyyn.

Heinäkuussa moni suomalainen mökkeilee omalla tai vuokramökillä. Ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisut tarvitsevat poliittisilta päättäjiltä ja yrityksiltä pikaisia tekoja. Silti jokaisen on kuitenkin hyvä miettiä myös mökkeillessään, miten voisi parantaa lähiluontonsa tilaa ja toimia vastuullisesti ilmaston kannalta.

Lue alta vinkkimme, kuinka mökkikesästä voi tehdä entistä luonto- ja ilmastoystävällisemmän.

1. Auta pölyttäjiä ja pidä pihapiirisi monimuotoisena

Suosi monimuotoista pihaa! Erilaiset luontaiset kasvit ja kukat eivät pelkästään näytä kauniilta, vaan ovat myös ympäristölle hyödyllisiä. Puutarhan väriloisto houkuttelee luokseen pölyttäjiä.

Hyönteisillä on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ne auttavat kasveja, mutta myös eläimiä. Moni lintu tarvitsee hyönteisiä ravinnokseen. Tuholais- ja kasvimyrkyt taas tuhoavat pölyttäjiä ja sitä kautta köyhdyttävät luonnon monimuotoisuutta.

2. Poista vieraslajit pihalta ja rannasta

Mökkiympäristössä kannattaa pitää silmät auki sen varalta, onko lähiluontoon pesiytynyt haitallisia vieraslajeja. Vieraslajilla tarkoitetaan ihmisen joko tahallisesti tai vahingossa luontoon levittämää lajia.

Suomen sisävesissä on viime vuosina tavattu useita uusia vieraslajeja, kuten limaklönttiä muistuttava hyytelösammaleläin ja nopeasti leviävä keltalammikki. Vesistöjen vieraslajilöydöistä olisi hyvä ilmoittaa paikalliseen ELY-keskukseen, jotta ongelman laajuus saadaan kartoitettua ja siihen voidaan paremmin puuttua.

Moni on tottunut näkemään lupiinin ja kurtturuusun koristeina, mutta niillä on kuitenkin haitallinen vaikutus suomalaiseen luontoon. Ne leviävät istutuksista luontoon voimakkaasti ja tukahduttavat alleen luontaisesti Suomessa esiintyviä lajeja. Vieraskasvit kannattaa kitkeä omasta pihapiiristä. Poimi täältä tarkemmat vinkit vieraskasvien torjuntaan.

Levää kivikossa

3. Taltuta lähirannan rehevöitymistä

Suomen järvien vesi on viime vuosina samentunut ja rehevöitynyt. Suurimmat syyt ovat maa- ja metsätalouden, turvetuotannon, asutuksen ja teollisuuden päästöt. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa myös omilla toimillaan lähirannan kuntoon.

Vältä pesuaineiden huuhtoutumista järveen tai mereen, ja käytä ympäristömerkittyjä sekä biohajoavia pesuaineita. Älä myöskään pese mattoja tai pyykkiä suoraan vesistössä. Matot kannattaa mahdollisuuksien mukaan pestä niille merkityillä matonpesupaikoilla.

Runsaat särkikalakannat ylläpitävät ja voimistavat vesien rehevöitymistä. Toisaalta rehevöityminen ja ilmastonmuutos myös lisäävät särkikalojen määrää. Särkikaloja kannattaakin kalastaa lähirannasta pois, jolloin kalastuksen mukana vesistöistä poistuu rehevöittäviä ravinteita.

4.  Suosi kesäkeittiössä kasviksia

Helppo ja taatusti herkullisin tapa vähentää mökkireissun ympäristövaikutuksia on panostaa muutama ekstraminuutti ruokaostosten suunnitteluun. Kasvisten ympäristövaikutus on lähes poikkeuksetta pienempi kuin eläinperäisten tuotteiden, joten kasviksia kannattaa hyödyntää ruokalistan suunnittelussa varsin huolettomasti. Erityisen vähän ympäristöä kuormittavat esimerkiksi avomaalla kasvaneet juurekset.

Kesällä kannattaa kokeilla ruuan kasvattamista myös itse. Omasta maasta poimittuna kasvikset ovat varmasti tuoreita, kotimaisia ja muutenkin parhaimmillaan. Villiyrttien kerääminen on oiva tapa liikkua luonnossa, ja samalla hyvä mahdollisuus tutustua uusiin paikkoihin.

Kokeile sesongin kasviksia grillissä ja poimi täältä kesän parhaat kasvisreseptit!

5. Käännä katse energiankulutukseen

Kesämökillä pärjää vähäisellä sähkönkulutuksella. Sähkösopimus on hyvä pitää ajan tasalla ja vaihtaa fossiilittomaan.

Mikäli mahdollista, kesällä mökin kevyen sähköntarpeen voi kattaa tuottamalla ainakin osan sähköstä aurinkopaneelien avulla. Jos mökkiä ei ole kytketty 240 voltin sähköverkkoon, voi mökin sähköjärjestelmän rakentaa esimerkiksi 24 voltin laitteita varten, jolloin energiaa säästyy huomattavat määrät.

Sääolosuhteet Suomen mökkikesässä ovat vaihtelevat, jolloin apuun tulevat nykymökkeilijän lukuisat sähkölaitteet. Viileämpinä kesäiltoina saattaa tuntua helpoimmalta ratkaisulta kytkeä terassilämmitin päälle, ja helteillä ilmalämpöpumppu jäähdyttää mukavasti. Nämä laitteet ovat kuitenkin kovia energiasyöppöjä, kuten turhaan päälle unohtuneet tyhjät jääkaapitkin.

Varaudu mökkireissuun säänmukaisella pukeutumisella ja säädä vaatetusta lämpötilan mukaan. Pyri suunnittelemaan ruokailua niin, että kylmäntarve on kohtuullinen. Ota laitteet pois virrasta, kun lähdet mökiltä.

Fossiilienergian käyttöä on syytä välttää myös järvellä ja merellä. Soutumatka kauppaan tai naapurisaareen tekee hyvää hartioille, ja samalla säästää vesistöjä kuormitukselta. Opettele luovimista, niin pääset purjeveneellä takaisin myös vastatuuleen.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.