Sääksikameran tähtipari on asettunut taloksi – Myös ainakin yksi vieras sääksi piipahti pesällä

Luontoliven sääksikameran pariskunta on viimein täysilukuinen, kun toinenkin linnuista selvisi pitkästä muuttomatkasta ja palasi tutulle pesälle. Kumppaniaan odotellessaan ensimmäisenä saapunut sääksi kohenteli pesän sisustusta ja karkotti ainakin yhden tunkeilijan. Nyt pariskunta on päässyt parittelun pariin.

WWF:n suora lähetys seuraa Saimaalla sijaitsevan sääksenpesän tapahtumia jo kuudennen kerran. Aiempina vuosina pesän kesäasukkaat ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla.

Tänäkin keväänä linnuista ensimmäinen noudatti tuttua aikataulua ja laskeutui pesälle iltapäivällä 9.4. Sen kumppania sitä vastoin saatiin odottaa aivan viime päiviin saakka. Tarkka saapumispäivä jäänee mysteeriksi, sillä pesällä nähtiin viikon mittaan useita pikavisiittejä, joiden tekijästä ei ole varmuutta.

Nyt pariskunta on kuitenkin asettunut taloksi: pesällä on nähty sisustuksen kohentelua ja parittelua.

Sääkset ovat pari- ja paikkauskollisia, joten olettaa sopii, että kyseessä on pesää aiempinakin vuosina asuttanut kaksikko. Todennäköisyyttä lisää se, että kummankin nilkassa komeilee samanlainen alumiinirengas kuin pesän vakiasukkailla. Täyden varmuuden asiasta saisi vain lukemalla alumiinirenkaassa olevan numerosarjan, mutta siihen kameran erotuskyky ei riitä.

Tarkkasilmäisimmät Luontoliven seuraajat ovat huomanneet pesällä muitakin sääksiä. Ainakin yksi rengastamaton yksilö on erottunut selvästi.

Tämä on hyvin tavallista. Sääksisäätiön asiantuntijoiden mukaan hyvillä pesäpaikoilla käy usein muitakin sääksia katselemassa.

”Samalla pesällä voi vierailla useita sääksiä, jotka ovat valmiita paritteluun”, Sääksisäätiöstä kerrotaan.

Pesän pysyvät asukkaat onnistuvat kuitenkin useimmiten karkottamaan vierailijat.

”Sääksille on tärkeää päästä jo varhain puolustamaan vanhaa pesäpaikkaa muilta sääksiltä.”

Pitkä matka kala-apajille

Pesän taustalla Saimaan maisema on vielä varsin talvinen, ja järvessä on jääpeite.

Kalasääsket syövät nimensä mukaisesti kalaa. Kun lähijärvi on jäässä, sääkset hakevat ruokansa muualta.

”Sulana olevat kalastuspaikat saattavat alkukeväästä sijaita kaukana. Molemmat linnut käyvät silloin kalassa. Satelliittilintujen avulla on todettu, että esimerkiksi Kangasalan Sääksikeskuksella alkukeväällä vierailevat sääkset käyvät hakemassa kirjolohensa jopa 30 kilometrin päästä”, Sääksisäätiön asiantuntijat kuvailevat.

Seuraavaksi jännitetään munintaa

Pesällä ollessaan sääkset kohentelevat asumustaan antaumuksella.

”Sääkset rakentavat pesää koko kevään ajan. Vielä kesälläkin koiras tuo pesään oksia ja pehmikkeitä sammalista, jäkälistä ja heinätuppaista”.

”Pesästä saattaa ajan mittaan kasvaa yli metrin korkuinen kapulalinna, joka on vaarassa sortua myrskyissä tai lumen painosta.”

Myös parittelu on nyt ajankohtaista, ja ensimmäiset sessiot pesällä on jo nähty. Seuraavaksi voidaankin alkaa odottaa ensimmäistä munaa.

Viime keväänä pesän ensimmäinen muna tupsahti maailmaan 21. huhtikuuta.

Juttua on muokattu: Alkuperäisestä tekstistä on korjattu muninnan ajankohta.

Siirry sääksikameran pariin

WWF:n Luontoliven sääksikamerassa seurataan sääksiparin pesintää Saimaalla. Pariskunta on saapunut, ja seuraavaksi odotetaan munintaa.

Katso sääksikameraa

Siirry sääksikameran pariin

WWF:n Luontoliven sääksikamerassa seurataan sääksiparin pesintää Saimaalla. Pariskunta on saapunut, ja seuraavaksi odotetaan munintaa.