Saaristomeren norppaliveen tallentui ennennäkemätön hetki – ”En ollut uskoa silmiäni”
WWF:n uudessa Saaristomeren norppalivessä seurataan itämerennorppien keväistä karvanvaihtoa. Heti kameran avauspäivänä 20.4.2022 kuitenkin nähtiin jotain, mitä Suomen kokeneimmat itämerennorppa-asiantuntijatkaan eivät olleet aikaisemmin nähneet.
”Seurasin kameran tapahtumia sivusilmällä töiden lomassa, kun huomasin auringonkilossa norpan oloisen eläimen ’delfiinihypyn’”, kuvailee WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.
”En ollut uskoa silmiäni, joten lähetin välittömästi viestiä kameroita operoivalle porukalle ja kysyin, voisiko videoklipin saada talteen.”
Videoklipin saatuaan Tolvanen lähetti sen Suomen johtaville hyljetutkijoille, ja pian viestiryhmissä alkoikin kiivas keskustelu videon sisällöstä.
”Kävi ilmi, että samoilta seuduilta oli pari päivää aiemmin ilmoitettu havainto mahdollisista pyöriäisistä tai delfiineistä. Erään tutkijan mukaan kirjohylkeillä delfiinihypyt ovat tavallisia ja harmaahylkeilläkin niitä on nähty”, Tolvanen kertoo.
Saimaan ja Laatokan norppia vuosikymmenet seurannut luontokuvaaja Juha Taskinen kertoi nähneensä vastaavanlaista norpan hyppelyä Laatokalla ja muutaman kerran Saimaallakin. Sen sijaan itämerennorppaa vuosikymmeniä kuvannut Seppo Keränen ei ollut koskaan tällaista nähnyt.
Asiantuntijat päätyivät pian siihen, että muotonsa perusteella eläin oli itämerennorppa ja kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun tällainen hyppy tallentuu videolle.
”Tämä osoittaa, miten vähän itämerennorppaa vielä tunnemmekaan ja toisaalta, miten tärkeitä Luontoliven kaltaiset kamerat voivat olla myös tutkimuksen kannalta. On ainutlaatuista, että olemme saaneet taltioitua tällaista itämerennorpan käyttäytymistä, ja vielä uuden Luontolive-kameran ensimmäisenä päivänä”, Tolvanen sanoo.
Ihaile itämerennorppia livenä
Saaristomeren norppalive kuvaa luotoa, jolle itämerennorpat kerääntyvät keväisin karvanvaihtoon. Paistattelupaikoilla voi parhaimmillaan maata jopa kymmeniä itämerennorppia.