Hyviä uutisia Australiasta! Uhanalainen pörhöhäntäkenguru näyttää kotiutuneen vanhoille elinalueilleen

Luonnonsuojelijat yrittävät palauttaa uhanalaisen pörhöhäntäkengurun sen entisille elinalueille Etelä-Australiassa. Onnistunut alku kannustaa kokeilemaan samaa muiden alueelta hävinneiden lajien kohdalla. 

Pörhöhäntäkenguru (Bettongia penicillata) on Australiassa elävä uhanalainen rottakengurulaji. Elokuussa 2021 Yorken niemimaalle Etelä-Australiaan vapautettiin 40 muualta siirrettyä pörhöhäntäkengurua. Laji oli hävinnyt alueelta yli sata vuotta aiemmin ihmisen toiminnan seurauksena.

Nyt on selvinnyt, että luontoon päästetyt yksilöt voivat hyvin. WWF Australia kumppaneineen teki eläimille terveystarkastuksia, joiden yhteydessä saatiin monenlaista arvokasta tietoa siirto-operaation onnistumisesta. Luonnonsuojelijat muun muassa punnitsivat ja mittasivat eläimiä.

”Kaikista jännittävin havainto oli, että jo ensimmäinen tutkimamme naaras kantoi pussissaan poikasta. Tämä tarkoittaa, että populaatio löytää hyvin ravintoa ja suojaa. Lisääntymiselle on hyvät olosuhteet”, kertoo ekologi Derek Sandow Australian ympäristöhallinnosta.

Pörhöhäntäkengurut ovat nopeita lisääntymään, mikä tarkoittaa sitä, että tarkastuksissa löydetyt poikaset ovat jo kolmannen polven pörhöhäntäkenguruita Yorken niemimaalla.

Pörhöhäntäkenguru on maanmuokkauksen mestari

Pörhöhäntäkenguru tunnetaan siitä, miten se myllertää maaperää. Kun se kääntää pintamaata, se luo samalla paremmat itämis- ja kasvuolosuhteet siemenille ja taimille. Tämä oli yksi syistä, miksi pörhöhäntäkenguru valikoitui ensimmäiseksi lajiksi, jonka palauttamista yritetään Yorken niemimaalle.

”Pörhöhäntäkengurut esimerkiksi syövät rikkaruohojen mukuloita. Näin tällaiset paljon alaa valtaavat kasvit häviävät ja muulle luonnolle jää enemmän tilaa. Jo nyt näyttää siltä, että pörhöhäntäkengurut ovat tehneet paljon hyvää alueen maaperälle”, sanoo Mark Davison, puistonvartija Dhilba-Guuranda-Innesin kansallispuistosta.

Pörhöhäntäkengurun palauttaminen vanhoille elinalueilleen on osa Marna Banggara -yhteisprojektia. Projektin nimi kunnioittaa alueen alkuperäisväestöä, Narungga-kansaa, sillä marna banggara tarkoittaa hyvinvoivaa ja kukoistavaa maata. Projektin tavoitteena on auttaa pysäyttämään koko Australiaa ravisuttava sukupuuttoaalto ennallistamalla tuhoutunutta luontoa. Ennallistaminen hyödyttää uhanalaisten lajien lisäksi paikallisia ihmisiä, taloutta ja maanviljelyä.

Seuraavaksi Yorken niemimaalle siirretään lisää pörhöhäntäkenguruita kannan geneettisen vaihtelun kasvattamiseksi. Alueelle on tarkoitus palauttaa myös muita sieltä hävinneitä lajeja, kuten ruskopusseli, punahäntäpussikärppä ja kuivakkokvolli, jotka ovat kaikki Australiassa kotoperäisiä pussieläimiä.

”Tämä on ruohonjuuritason luonnonsuojelua parhaimmillaan. Tuomme yhteen alueen ihmiset ja yhteisöt, ja yhdessä ennallistamme aluetta entiseen kukoistukseen”, toteaa WWF Australian ekologi Patrick Giumelli.

Artikkelia muokattu 16.5.2022 kello 12:03: Yorken niemimaa sijaitsee Etelä-Australiassa, ei Pohjois-Australiassa, kuten artikkelissa väitettiin.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.