Talvilintukameraan tallentui ensimmäistä kertaa mestarimaastoutujana ja pikkulintujen kiipeilytaiturina tunnettu puukiipijä

Luontoliven talvilintukamera avattiin marraskuun alussa Oulangan lumisiin maisemiin. Lähetyksessä on tähän mennessä nähty harvinaisia lintuvieraita sekä liuta näyttäviä ja uhanalaisia lajeja.

Oulangan lumisissa maisemissa kuuluu vaimeaa nakutusta. Käpytikat ovat nakuttaneet Luontoliven talvilintukameran ruokintapuuta niin ahkerasti, että tilalle vaihdettiin hiljattain uusi. Ruokintapuulla on ollut muutenkin vipinää, sillä lähetykseen on jo tähän mennessä taltioitunut mainio määrä talvehtivia lintuja.

Ärhäkästi makupaloistaan taistelevien käpytikkojen lisäksi lähetyksessä on nähty muun muassa hömötiaisia, talitiaisia, närhiä, kuukkeleita, korppeja, harakoita, harmaapäätikkoja ja maakotkia. Tänä vuonna paikalla havaittiin myös ensimmäistä kertaa mestarimaastoutuja ja pikkulintujen kiipeilymestari: puukiipijä.

Luontoliven yhteistyökumppani ja luontovalokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo Kuusamo Nature Photographysta vahvistaa, että havainto puukiipijästä kyseisellä paikalla on ensimmäinen laatuaan vuosikymmeniin.

”Muistaakseni edellisen kerran puukiipijän tällä paikalla on havainnut luontovalokuvaaja Hannu Hautala, noin 20 vuotta sitten”, Lamminsalo kertoo.

Puukiipijää tapaa talvisin harvoin Kuusamon korkeuksilla. Se on Suomessa heimonsa ja sukunsa ainoa edustaja, joka vipeltää puiden runkoja spiraalimaisesti tyveltä rungon puoliväliin ruokaa etsien. Puukiipijät kärsivät hömötiaisten tapaan lahopuiden puutteesta.

Puukiipijä ei kuitenkaan ole tämän talvilintukauden ainoa ensihavainto.

”Lisäksi tänä vuonna ruokintapaikalla nähtiin hömötiaisen ja lapintiaisen risteymä”, Lamminsalo kertoo.

Hömötiaisen ja lapintiaisen risteymää kutsutaan epävirallisesti höpintiaiseksi.

Lue myös: Suositut talvilinnut tekivät paluun Luontoliveen – lähetykseen odotetaan näyttäviä ja uhanalaisia lajeja

Puukiipijä talvilintukamerassa

Mikäli haluaa nähdä vilauksen talvilintukameran puukiipijästä, täytyy olla tarkkana: vikkeläjalkainen puukiipijä vipeltää vauhdikkaasti runkoa pitkin.

Lamminsalon mukaan lintujen määrä on toistaiseksi ollut hieman pienempi verrattuna edeltävään vuoteen, jolloin ruokintapaikalla nähtiin muun muassa erityisen suuri talitiaisparvi. Viime vuonna paikalla nähtiin myös maakotkia, jotka ilmestyivät päivisin ruokintapaikan läheisyyteen miltei kellontarkasti.

”Tänä vuonna ne ovat tulleet paikalle useamminkin kuin vain kerran päivässä, niitä on nähty jopa noin tuntia ennen auringonnousua”, Lamminsalo sanoo.

Luontoliven talvilintukameran tapahtumia on tähän mennessä seurannut noin 130 000 kertaa.

WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen on tyytyväinen katselumääriin.

”Talvilintukamera avattiin tänä vuonna marraskuun alussa ensilumien aikaan. Kaunis talvinen maisema ja upeat, uhanalaiset linnut kiinnostavat katselijoita. Olemme saaneet runsaasti katsojien tarkkasilmäisiä raportteja talvilintukameran tapahtumista havaintolomakkeen avulla”, Hyvärinen kertoo.

WWF:n Luontolive on kerännyt yli 24 miljoonaa katselua

Talvilintukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, sääksen, rupiliskon ja taimenten elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 24 miljoonaa kertaa.

WWF on toteuttanut talvilintukameran yhdessä Kuusamo Nature Photographyn kanssa. Kameran teknisestä toteutuksesta vastaavat WWF, Live Eye ja Pukki Visuals.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.